Kristdemokraterna
Vad anser ert parti är orsaken och förklaringen till ojämställdheten?
Grunden för Kristdemokraternas jämställdhetspolitik är alla människors lika värde. Idag finns det strukturer och juridiska hinder som försvårar och förhindrar jämställdhet mellan kvinnor och män. Detta gäller familjeliv, arbetsliv och samhällslivet i övrigt. Det är en viktig politisk uppgift att undanröja sådana här hinder. Det handlar inte bara om lagstiftning utan även om opinionsbildning och attitydförändringar.
Vad anser ert parti viktigast att arbeta med utifrån delmål 1, jämn fördelning av makt och inflytande?
Kristdemokraterna har sedan 2006 haft ansvar i alliansregeringen för den statliga utnämningspolitiken. Ett nytt regelverk har tagits fram för hur lediga tjänster till generaldirektörer och andra chefer för statlig förvaltning ska annonseras ut. Det här mer öppna ansökningsförfarandet har lett till att en högre andel kvinnor blivit myndighetschefer, vilket är mycket positivt. Alliansregeringen har också tagit fram en strategi för jämställdhet på arbetsmarknaden och i näringslivet som innehåller flera insatser för att främja en jämn fördelning av makt och inflytande.
Vad anser ert parti viktigast att arbeta med utifrån delmål 2, ekonomisk jämställdhet?
Det finns fortfarande osakligt motiverade löneskillnader mellan kvinnor och män. Bakom lönesättningen ligger värderingar, men också arbetsgivares och fackförbunds uppfattningar av värdet av olika arbeten. Traditionellt kvinnliga yrkesområden, som vård, omsorg och undervisning ska värderas lika högt som traditionellt manliga yrkesområden. Detta har i hög grad sin grund i att kvinnliga yrken är i offentlig regi, att vidareutveckla möjligheten för privata aktörer inom välfärdssektorn skall också ses ur den aspekten. Det är en av få effektiva verktyg för att komma till rätta med problemet.
Det offentligas stöd till barnfamiljer ska vara så utformat att det blir ekonomiskt möjligt för såväl kvinnor som män att prioritera tid med barnen. Kvinnans ställning på arbetsmarknaden förbättras om vård av barn blir båda föräldrarnas självklara val. Det är viktigt med opinionsbildning så att föräldraledighet för både män och kvinnor betraktas som utvecklande och kompetenshöjande för individen
Vad anser ert parti viktigast att arbeta med utifrån delmål 3, jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet?
Kristdemokraterna anser att kvinnor och män har förmåga att själva bestämma över fördelningen över det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Däremot har arbetsgivarna en viktig roll i att uppmuntra både kvinnor och män att ta ut föräldraledighet. Det behövs ett föräldravänligt arbetsliv med flexibilitet och möjlighet att påverka sin arbetstid, mötestider osv. Detta gäller såväl män som kvinnor. Föräldraskapet måste uppvärderas och uppmuntras på arbetsmarknaden. Avdraget för hushållstjänster som alliansregeringen har infört ger också större möjlighet att förena familjeliv och karriär.
Vi vill göra föräldraförsäkringen mer flexibel. Pappor tar oftast ut föräldrapenning efter barnets ettårsålder. Vi vill förlänga möjligheten till tjänstledighet tills barnet blir tre år och att SGI:n för föräldralediga skyddas i tre år.
Vad anser ert parti viktigast att arbeta med utifrån delmål 4, mäns våld mot kvinnor ska upphöra?
Mäns våld mot kvinnor är ett mycket allvarligt jämställdhetsproblem.
Kristdemokraterna vill att en utredning tillsätts för att se hur krav på samtycke vid sexuella handlingar kan skrivas in i lagen. Det ska inte vara lagligt att utföra sexuella handlingar med någon som inte själv vill det.
Människohandel för sexuella ändamål är ett hänsynslöst utnyttjande av en människa i en utsatt situation. Offer för människohandel är oftast unga kvinnor som upplevt fattiga och svåra förhållanden i sina hemländer. De förs till Sverige under falska löften och har svårt att ta sig ur hot- och våldsspiralen då de helt saknar språkkunskaper, omvärldskunskaper och ett socialt nätverk. Kampen mot människohandel är en högt prioriteraad fråga för Kristdemokraterna.
Kristdemokraterna vill:
- Bevara sexköpslagen.
- Genom attitydpåverkan arbeta för att minska efterfrågan av sexköp.
- Att den som köper sexuella tjänster av någon som är utsatt för människohandel ska kunna dömas för våldtäkt.
- Öronmärka pengar till polisens arbete mot människohandel och sexköp.
- Arbeta för en ökad harmonisering av lagarna mot människohandel och sexköp i EU.
- Ge människor som fallit offer för människohandel rätt till permanent uppehållstillstånd.
- Höja minimistraffet för människohandel från två till fyra års fängelse. Människohandel är att likna vid människorov som idag ger mellan fyra och arton års fängelse, eller livstid.
- Den som köper sex av en prostituerad genom en hallick ska kunna dömas för människohandel.
- Ge stöd och hjälp till personer som vill lämna prostitutionen.
För att ta ett helhetsgrepp kring våldet mot kvinnor har regeringen utsett en nationell samordnare mot våld i nära relationer. I den nationella samordnarens uppdrag ingår att se på strukturen för stöd till personer som drabbats av våld i nära relationer. Detta uppdrag redovisades den 27 juni 2014. En statlig utredning arbetar också med att ta fram en samlad nationell strategi för att nå det jämställdhetspolitiska målet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
Kvinnojourerna bedriver en viktig verksamhet för de kvinnor som utsatts för våld i nära relationer. Kristdemokraterna har därför tillsammans med de andra allianspartierna i regeringen avsatt ett ökat statligt ekonomiskt stöd till kvinnojourerna.
Hur ser ert parti att strategin jämställdhetsintegrering bör omsättas i praktiken?
Kristdemokraterna och de andra partierna i alliansregeringen fattade hösten 2011 beslut om att det fortsatta arbetet med jämställdhetsintegrering ska stärkas och utvecklas med utgångspunkt i en plattform, med insatser på central, regional och lokal nivå. I plattformen ingår fem olika delar. Dessa delar i plattformen är ett utvecklingsprogram för jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter, en strategi för jämställdhetsintegrering i Regeringskansliet, stöd till jämställdhetsintegrering på regional nivå genom länsstyrelserna, insatser för att samla och sprida erfarenheter och kunskap om praktiskt arbete med jämställdhetsintegrering, samt kvalitetssäkring av utvecklingen av jämställdhetsintegrering i kommuner och landsting genom programmet Hållbar Jämställdhet som bedrivs av Sveriges Kommuner och Landsting.
Hur ser ert parti att jämställdhetsarbetet i Sverige bör organiseras och samordnas?
Jämställdhet eller bristen på jämställdhet mellan män och kvinnor uppstår när de dagliga besluten fattas och när ekonomiska resurser fördelas. Jämställdhetsperspektivet behöver därför tänkas igenom inom alla politikområden. Länsstyrelserna har en viktig roll i att samordna arbetet med jämställdhetsintegrering på regional nivå medan jämställdhetsministern i regeringen ansvarar för att driva på, utveckla och samordna jämställdhetspolitiken.
Hur arbetar ert parti med att integrera ett jämställdhetsperspektiv i er egen politik?
Vi tittar genomlöpande igenom vår politik för att se över vad den får för möjliga konsekvenser för kvinnor och män. Förutsättningarna för att politiska beslut på ett tillfredsställande sätt har analyserats ur ett jämställdhetsperspektiv ökar när det finns en balanserad fördelning av båda könen i beslutande församlingar.