2013-03-27

Hero Image

Ökning av pappors uttag av föräldraledighet

TCOs pappaindex visar att papporna har ökat sitt uttag av föräldraledighet för fjortonde året i rad. Både andelen föräldradagar som tas ut av pappor och andelen pappor som tar ut föräldrapenning har ökat under 2012 jämfört med år 2011.

Andelen föräldradagar som tas ut av pappor och andelen pappor som tar ut föräldrapenning har ökat under 2012 jämfört med år 2011. Men mer än tre fjärdedelar av alla dagar tas fortfarande ut av mammorna och det finns en grupp män som inte tar ut någon föräldraförsäkring alls, skriver TCO i ett pressmeddelande (26/3).

– Det går för långsamt med jämställdheten i föräldraförsäkringen, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark. Nu måste jämställdhetsbonusen bli mer kraftfull så att det verkligen lönar sig ekonomiskt med ett jämställt uttag. Det behövs också en ytterligare ”pappamånad”, som inte går att överlåta till den andra föräldern.

Degerfors kommun årets raket

Pappaindex är en sammanvägning av männens andel av samtliga uttagna föräldradagar och andelen män av föräldralediga kvinnor och män. Om kvinnor och män tar ut föräldrapenning lika ofta blir indexvärdet 100. Pappaindex redovisas för varje län och kommun.

Likt tidigare år har Västerbottens län årets bästa indexvärde på 51,2. På andra plats kommer Uppsala län och på tredje plats Jämtlands län.

Gotland är enda länet som har försämrat sitt pappaindex under 2012 och backar därmed från en tredje plats till en fjärde plats.

Årets etta på kommunlistan är Rättvik med ett index på 57. Årets raket, Degerfors, klättrar från plats 237 till plats 22 med ett index på 50,9.

Partner Logo Partner Logo Partner Logo Partner Logo Partner Logo