Tillbaka till listan

Terrorn mot kvinnorna – Seminarium i riksdagen

Datum: 2016-03-07
Tid: 13:00-15:30
Plats: Stockholm
Typ: Seminar

Terrorn mot kvinnorna – Seminarium i riksdagen

I skuggan av Islamiska Statens framfart ser vi kvinnors extrema utsatthet för den bestialitet som organisationen för med sig. Kvinnors kroppar används som slagträ i konflikter och bara i Syrien har miljoner kvinnor och flickor har drabbats. Detta vill Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och våld i hederns namn uppmärksamma genom ett seminarium där de utsatta själva får komma till tals och ge oss en bild av en verklighet vi inte ens kan föreställa oss. Seminariet genomförs i samarbete med bl.a. Varken hora eller kuvad och Sveriges Kvinnolobby.

De frågor som kommer lyftas är:
-Vad gör vi i Sverige konkret för att stödja utsatta grupper?
-Hur har FN:s resolutioner som t.ex resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet skyddat kvinnor?
-Vad vi kan göra för att förebygga det krig som förs mot kvinnor?

Huvudtalare är Nadia Murad som var en av de över 5000 yazidiska kvinnor som tillfångatogs av Islamiska Staten i staden Shingal i augusti 2014. Hon har vid flera tillfällen talat om de fasansfulla händelser hon blev utsatt för när hon var slav hos IS, bl.a. vid FN:s säkerhetsråd i december 2015.

Efter Nadia Murads berättelse följer ett panelsamtal med Amineh Kakabaveh, ordförande Varken Hora eller Kuvad, Halala Rafi, kvinnojouren Nina, Gulan Avci, ordförande Liberala kvinnor, Carina Ohlsson, ordförande S-kvinnor, Clara Berglund, generalsekreterare Sveriges Kvinnojobby, Annika Schabbauer, Operation 1325, Nadia Alhaj, syrisk aktivist, representant från Internationella kvinnor för fred och UD.

Plats: Mittpoolen, Riksdagen

Läs mer här: http://sverigeskvinnolobby.se/wp-content/uploads/2016/02/Inbjudan-till-seminarium.pdf