Utbildningsmaterial
Basutbildning jämställdhetsintegrering
Jämställdhetsintegrering är en strategi beslutad av Sveriges riksdag för att påskynda jämställdhetsutvecklingen. Denna basutbildning från Länsstyrelsen Kalmar län ger dig grundläggande kunskap om VAD, HUR och VARFÖR när det gäller jämställdhetsintegrering. Utbildningen är helt gratis att använda, tar ca 1,5 timme att göra och är uppdelad i åtta kapitel som på olika sätt lyfter det mest grundläggande när det gäller jämställdhetsintegrering. Det finns också en handledning med fördjupningsfrågor som är framtagen för en bred målgrupp.
Det börjar med mig, om maskulinitet, sexuellt våld och samtycke
Det finns massor av normer som sätter stor press på hur killar ska bete sig. Det börjar med mig erbjuder metoder för att diskutera jämställdhet och samtycke med unga. Det ger också verktyg för att skapa förändring hos både deltagare själva och hos andra. Materialet vänder sig främst till killar i gymnasieåldern och har tagits fram av Make Equal, Fatta och Män inom projektet Fatta Man med stöd från Allmänna arvsfonden.
Metodmaterialet består av de tre lektionerna Fatta läget, Samtycke och En ny manlighet. De interaktiva lektionerna undersöker, med hjälp av filmer och diskussionsfrågor, samtycke i praktiken samt mansrollen och hur denna kan breddas. Materialet är gratis att använda för den som vill genomföra det i en grupp som den leder. Vill ni ha stöd kan ni anlita någon av organisationerna som tagit fram det.
En plats för alla
Du kommer att träffa 80 000 människor under din livstid. Hur du möter dem påverkar både ditt och deras liv!
För att din arbetsplats, stad eller kommun ska bli en plats där alla människor – oavsett kön och bakgrund – får sina rättigheter tillgodosedda, känner sig välkomna och respekterade behövs ett inkluderande bemötande. Hedemora kommun och Länsstyrelsen i Dalarna har i samarbete Make Equal och Learnways tagit fram webbutbildningen Ett Dalarna för alla. I den får du möjlighet att reflektera över ditt eget bemötande och får konkreta tips på hur du kan göra skillnad varje dag. Syftet är att inspirera till ett gott bemötande för att skapa ett jämlikt samhälle.
Utbildningen fungerar alla – oavsett om du bor i Dalarna eller inte.
Jämställd regional tillväxt – lärande exempel
Här hittar du en samling med 20 lärande exempel på metoder, verktyg och arbetssätt för jämställd regional tillväxt. Tanken är att dessa exempel ska ge inspiration till regionala och lokala aktörer som vill arbeta med jämställdhetsintegrering av det regionala tillväxtarbetet. Exemplen är skrivna de regionala aktörer och insamlade och redigerade av Tillväxtverket.
Jämställdhet 2.0
Intersektionalitet, normkritik och maskulinitet. Det var perspektiven som stod i centrum för Jämställdhet 2.0. Här hittar du sammanställningar av föreläsningar och presentationer från konferensen.
Könsnormer i bildspråket
Könsnormer i bildspråket är ett pedagogiskt material från Statens medieråd som fokuserar på bilder och genus – vad som formar vår uppfattning av, och våra förväntningar på, hur kvinnor och män är och bör vara. Syftet är att ge grundläggande kunskaper om hur normer kring kön skapas i bild och att träna elever på högstadiet och gymnasiet att kritiskt granska bildtraditioner.
Materialet visar hur vi ständigt kommunicerar med bilder och hur vi behöver analysförmåga för att kunna demaskera och förstå bilders budskap. Tränar vi på att läsa bilder blir vi bättre på att analysera, förstå och problematisera det vi ser.
På lika villkor - jämställdhet genom livet
Arena skolinformation har tagit fram detta kostnadsfria läromedel för gymnasiet som tar ett helhetsgrepp kring jämställdhet med fokus på arbetslivet. Syftet är att undervisningsmaterialet ska bidra till att gymnasieelever gör medvetna val i sina kommande arbetsliv, val som baseras på kunskap om villkor och strukturer kring jämställdhet och inte på allmänt tyckande.
Materialet utgår från Sveriges jämställdhetspolitiska mål och dess sex delmål. De ligger som grund när röster från myndigheter, civilsamhälle och arbetslivet konkretiserar vad målen innebär i vardagen. På så sätt bryts svepande målformuleringar ner till en kontext i vardagen som gymnasieelever kan relatera till.
Alla undervisningsmaterial från Arena Skolinformation utgår från GY11, läroplanen för den svenska gymnasieskolan.
”På lika villkor- jämställdhet genom livet” är användbar i ämnen på både praktiska program som teoretiska, temaarbeten och studie- och yrkesvägledning. Den passar framförallt inom historia och samhällskunskap, vilka är ämnen som alla elever på de nationella programmen undervisas i.
Sjuan – metod för jämställdhetsanalys
Sveriges Kommuner och Landsting har tagit fram en metod för jämställdhetsanalys i sju steg med tillhörande utbildningsmaterial, som är tänkt att användas lokalt.
Målgruppen för utbildningen är handläggare, verksamhetsutvecklare och andra som har i uppdrag att analysera verksamheten ur ett jämställdhetsperspektiv och presentera förslag till åtgärder. I materialet ingår också en handledning för utbildare.
Utbildningen finns i olika varianter för tre områden: Barn och utbildning, Samhällsplanering samt Social omsorg.
Studenters rätt i högskolan
Den här E-utbildningen från Diskrimineringsombudsmannen (DO) belyser frågor om diskriminering, bemötande, normkritiskt arbete och pedagogik och planmässigt arbete i högskolan. Det finns fyra ingångar: student, undervisande personal, serva studenter och planera för likabehandling. Den ger en samsyn i arbetet och effektiviserar processen för ett arbete utifrån en gemensam bas.
Webbkurs om våld
Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs med grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer framtagen av Nationellt centrum för kvinnofrid, Länsstyrelserna och Socialstyrelsen.
Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom socialtjänsten. Men den kan också användas av yrkesverksamma inom vård, omsorg, skola och rättsväsende. Även privatpersoner kan gå den. Den är helt kostnadsfri att använda och tar maximalt tre timmar i anspråk.