Handledningsmaterial
Att synas på lika villkor
Hur utmanar vi normer istället för att befästa dem? Vilka ord och bilder ska vi använda för att representera alla i samhället? ”Att synas på lika villkor” är en handbok för normkritisk kommunikation framtagen av Region Kronoberg.
Handboken utgår från de sju diskrimineringsgrunderna och ger tips på hur du undviker genusklyschor i bilder, använder ett jämlikt språk och visar respekt för alla. Den kan ge stöd när du skriver rapporter, gör presentationer och inbjudningar, tar fram rekryteringsmaterial eller publicerar på webben.
Draw the line
Serieantologin Draw the line togs fram i spåren av #Metoo. 19 serietecknare medverkar i boken med sina berättelser, som framställs i bild och text, om sexuella trakasserier och övergrepp. Till boken finns detta handledningsmaterial som kan användas som diskussionsunderlag.
Boken Draw the line går att köpa via Doob förlag.
Inget att vänta på
Handboken Inget att vänta på samlar kunskap om våld, genus och prevention på ett och samma ställe. Den ger konkret vägledning för hur ett systematiskt och kunskapsbaserat våldsförebyggande arbete kan genomföras i fem steg.
Våldsförebyggande arbete är inte en valmöjlighet, det är en nödvändighet. För att förebygga våld krävs samarbete över professionsgränserna. Det behövs också modiga och uthålliga ledare och medarbetare som vågar pröva nya vägar.
Denna handbok är i första hand skriven för strateger inom länsstyrelse, kommun eller civilsamhället. Även du som jobbar våldsförebyggande direkt med barn och unga kan ha nytta av handboken, i likhet med andra tjänstepersoner, chefer och förtroendevalda som har en central roll i att möjliggöra det våldsförebyggande arbetet.
Initiera - Vägledning för jämställdhetsintegrering i akademin
Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet har ett uppdrag som stödfunktion till regeringssatsningen Jämställdhetsintegrering av högskolor och universitet (JiHU) under perioden 2016-2019. Inom ramen för uppdraget tar sekretariatet fram underlag för lärosätenas praktiska arbete med jämställdhetsintegrering.
Syftet med denna vägledning är ge stöd i att initiera arbetet med att identifiera utvecklingsbehov, mål och aktiviteter på olika nivåer i organisationen. Arbetssättet kan användas i processen med att upprätta lärosätets plan för jämställdhetsintegrering, men även för att förankra det kommande förändringsarbetet, identifiera och konkretisera lokala problem och möjliga arenor för problemlösning längre ner i organisationen. Materialet består av tomma mallar som kan användas i workshopform för att gå från ett identifierat samhällsproblem till ett lokalt problem och vidare till en faktisk problemlösning.
Initiera är den tredje i en serie av tre vägledningar; Inventera, Planera och Initiera.
Initiera – Vägledning för jämställdhetsintegrering i akademin (pdf)
Inventera - Vägledning för jämställdhetsintegrering i akademin
Nationella sekretariatet för genusforskning har ett uppdrag som stödfunktion till regeringssatsningen Jämställdhetsintegrering av högskolor och universitet (JiHU). Syftet med denna vägledning är att ge en introduktion till de lärosäten som ska initiera eller utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering. Huvuddelen av dokumentet utgörs av en generell modell för probleminventering av vilka uttryck ojämställdhet tar sig. Fokus ligger på en uppsättning verksamhetsprocesser med tillhörande vägledande frågor. Dessa riktar sig till olika delar av organisationen och pekar ut möjliga riktningar i arbetet. Flera frågor förutsätter statistiska och andra underlag samt fördjupade analyser för att kunna och genomföra insatser för förändring.
Inventera är den första i en serie av tre vägledningar; Inventera, Planera och Initiera.
Innehållet i vägledningen bygger på sekretariatets erfarenheter från stödverksamheten till regeringsuppdraget Jämställdhetsintegrering i myndigheter (JiM), samt aktuell forskning om och utvärdering av jämställdhetsintegrering i offentlig förvaltning.
Inventera – Vägledning för jämställdhetsintegrering i akademin (pdf)
Jämställt bemötande
Svenska myndigheter möter årligen miljontals människor som bor och vistas i landet. Det är viktigt att tjänstepersoner använder sin makt på bästa sätt för att säkerställa att medborgare bemöts värdigt, med respekt och likvärdigt oavsett kön. Hur kan vi kvalitetssäkra vårt arbete med bemötande ur ett jämställdhetsperspektiv? Denna handledning ger grundläggande svar!
Materialet har tagits fram inom ramen för satsningen Jämställdhetsintegrering i Myndigheter (JiM).
Jämställd bidragsgivning
Svenska myndigheter fördelar hundratals miljoner kronor i bidrag varje år. Det är
en demokratifråga att medlen fördelas jämställt, alltså rättvist mellan kvinnor och män.
Syftet med denna handledning är att utveckla kunskaperna om hur statliga myndigheter kan gå till väga för att jämställdhetsintegrera sin bidragsgivningsprocess. Materialet har tagits fram inom ramen för satsningen Jämställdhetsintegrering i Myndigheter (JiM).
Jämställdhetsintegrering av beslut
Med SKL:s checklista för jämställda beslut kan politiker kontrollera om beslutsunderlag ger dem förutsättningar att fatta jämställda beslut. En motsvarande vägledning för handläggare ger stöd i arbetet att jämställdhetsintegrera underlagen.
Ett jämställdhetsperspektiv i beslutsprocessen ger en konsekvens i arbetsgången som säkerställer att kvinnor, män, flickor och pojkar garanteras likvärdig service och en rättvis fördelning av resurser. Det är också ett sätt att höja kvaliteten på den offentligfinansierade verksamheten så att den blir mer effektiv och säker.
Checklista för politiker
Sveriges Kommuner och Landsting har tagit fram ett material som stöder förtroendevalda och tjänstepersoner att införliva ett jämställdhetsperspektiv i all beredning, beslutsfattande och uppföljning.
Checklista för jämställda beslut omfattar fem steg som hjälper politiker att avgöra om ett beslutsunderlag ger dem förutsättningar att fatta jämställda beslut.
Checklista för politiker (pdf)
Vägledning för handläggare
Vägledning för jämställdhetsintegrering av beslutsunderlag är ett stöd för handläggare som har i uppdrag att införliva ett jämställdhetsperspektiv i beredning av ett beslutsunderlag.
Jämställdhetsintegrering med intersektionellt perspektiv
Denna handledning är till för dig som vill förbättra arbetet med jämställdhetsintegrering genom att införliva ett intersektionellt perspektiv. Det ger en förklaring till vad intersektionalitet innebär och vad som händer när ett intersektionellt perspektiv får genomsyra, eller inte genomsyrar, jämställdhetsarbetet.
Materialet har tagits fram inom ramen för satsningen Jämställdhetsintegrering i Myndigheter (JiM).
Så gör du: Jämställdhetsintegrering med intersektionellt perspektiv (pdf)
Jämställd kommunikation
Denna handledning beskriver hur en myndighet kan genomlysa sin kommunikationsprocess ur ett jämställdhetsperspektiv.
Materialet har tagits fram inom ramen för satsningen Jämställdhetsintegrering i Myndigheter (JiM).
Jämställda remisser
Denna handledning beskriver hur en myndighets remisshanteringsprocess kan genomlysas ur ett jämställdhetsperspektiv för att kvalitetssäkra myndighetens förfarande vid remisshantering.
Materialet har tagits fram inom ramen för satsningen Jämställdhetsintegrering i Myndigheter (JiM).
Jämställda styrdokument
HBTQ-kompetent jämställdhetsarbete
Handledningen syftar till att du som läsare ska få kunskap och förslag på arbetssätt för att utveckla tillämpningen av strategin jämställdhetsintegrering genom att också inkludera ett HBTQ-perspektiv så att strategin utmanar heteronormen, snarare än cementerar den.
Materialet har tagits fram inom ramen för satsningen Jämställdhetsintegrering i Myndigheter (JiM).
Lika rättigheter
Webbplatsen Lika rättigheter vänder sig till personer som arbetar inom offentlig verksamhet och är framtagen av Försäkringskassan. Målet är att bemöta invånare på ett likvärdigt och jämlikt sätt.
Lika rättigheter består av ett antal filmer som visar realistiska möten mellan myndigheter och personer i olika situationer. Filmerna ska hjälpa oss som arbetar i en myndighet eller annan offentlig verksamhet att reflektera över rättighetsfrågor ur flera perspektiv. Till varje situationsfilm finns diskussionsfrågor och filmklipp där specialister uttalar sig. Dessutom finns en introduktionsfilm som beskriver den statliga värdegrunden.
Makt, sex och skolan - en guide för elevhälsan
Kvinnolobbyn har tagit fram en guide för personal inom elevhälsan för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier i skolan. Guiden fokuserar särskilt på tre områden där ett starkt jämställdhetsperspektiv behövs:
– Samtycke ur ett maktkritiskt perspektiv
– Porrkritik och hur du som skolpersonal kan samtala med elever om porr
– Hedersproblematik och vad du som skolpersonal kan göra
Guiden har tagits fram inom projektet Makt, sex och skolan som finansierats av Skolverket.
Metodstöd för jämställdhet och jämställdhetsintegrering
Länsstyrelsen i Västra Götaland har tagit fram ett digitalt metodstöd för dig som på olika sätt arbetar med jämställdhet och jämställdhetsintegrering i myndighet, kommun eller civilsamhälle.
Här kan du hitta konkreta exempel på arbetssätt och metoder som kan ge inspiration för utveckling av jämställdhetsarbetet i din verksamhet. För dig som vill veta hur jämställdheten ser ut i Västra Götalands län finns kartor och diagram som visar fördelningen mellan kvinnor och män inom olika områden. Du hittar även grundläggande information om jämställdhet och jämställdhetsintegrering, samt fördjupade lägesbilder som har delats in med utgångspunkt i Sveriges jämställdhetspolitiska mål.
Oavsett kön? - Handbok för arbete med jämställdhet och trans
RFSL:s utgångspunkt är att jämställdhet och transpersoners rättigheter inte ska ställas emot varandra, utan att de tvärtom kan stärka och fördjupa arbetet för ett samhälle där alla människor, oavsett kön, har samma rättigheter, möjligheter och livsvillkor. Därför har de utvecklat konkreta metoder i denna handbok.
Handboken innehåller:
Kunskap om trans, transpersoners livsvillkor och om vad en verksamhet kan göra för att inkludera transpersoner.
Arbetssätt för inkludering av transpersoner i jämställdhetsarbetet genom chefers agerande, mål & policyarbete, kommunikation, könsuppdelad verksamhet, rekrytering och finansiering.
Modeller för hur det går att arbeta med makt- och behovsanalyser utifrån en flerdimensionell syn på kön.
Arbetssätt för kartläggande arbete som enkätundersökningar, dialoggrupper, könsfördelning, lönekartläggning och resursfördelning.
Planera - Vägledning för jämställdhetsintegrering i akademin
Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet har ett uppdrag som stödfunktion till regeringssatsningen Jämställdhetsintegrering av högskolor och universitet (JiHU) under perioden 2016-2019. Inom ramen för uppdraget tar sekretariatet fram underlag för lärosätenas praktiska arbete med jämställdhetsintegrering.
Syftet med denna vägledning är att underlätta för lärosätena att utforma det inriktningsdokument, det vill säga den plan, som enligt uppdraget ska upprättas. Med hjälp av stödtexter under respektive rubriker ger vägledningen stöd i formuleringen av utvecklingsbehov, mål och aktiviteter. Ett illustrerande exempel återfinns i vägledningen Initiera. Arbetet med planen förutsätter också en inventering av hur ojämställdhet tar sig uttryck inom olika delar av organisationen, och en prioritering av vilka processer som arbetet ska riktas in mot. Till stöd för detta förarbete finns vägledningen Initiera.
Planera är den andra i en serie av tre vägledningar; Inventera, Planera och Initiera.
Planera – Vägledning för jämställdhetsintegrering i akademin (pdf)
Policy på Riktigt - Tips till föreningar för riktlinjer och rutiner för sexuella trakasserier och repressalier
Föreningslivet är en arena där många rör sig och möts. Där finns förutsättningar för goda möten men också risker för att människor kränks på olika sätt. Med riktlinjer och rutiner på plats kan föreningen agera om något händer – och förebygga att det händer igen.
Malmö mot Diskriminering har skapat en handledning som ger tips till föreningar för riktlinjer och rutiner mot sexuella trakasserier och repressalier.
Vägledning - stöd för att planera, organisera och följa upp arbetet med jämställdhetsintegrering
Vägledning – stöd för att planera, organisera och följa upp arbetet med jämställdhetsintegrering
Vägledning för jämställd fysisk planering - med processuppdelad checklista för dig som samhällsplanerar
Beslut om hur mark ska användas grundlägger många villkor som styr kvinnor, män, flickor och pojkars liv och vardag. Det är därför viktigt att kommuner integrerar ett jämställdhetsperspektiv i samhällsplaneringen. Länsstyrelsen Skåne vill med denna vägledning hjälpa kommunala samhällsplanerare att fördjupa jämställdhetsperspektivet i planeringen.