2012-10-01

Regeringen satsar på män och jämställdhet

Regeringen vill satsa mer på män och jämställdhet och tillsätter därför en särskild utredare som ska kartlägga och analysera frågor som rör män och jämställdhet.

Jämställdhetspolitiken har under flera år främst fokuserat på kvinnor, det menar regeringen som därför i större utsträckning vill involvera killar och män. Syftet är att riva alla de hinder och normer som begränsar enskilda människors frihet och möjligheter i livet, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i ett pressmeddelande (28/9).

Regeringen menar att det saknas kunskap om hur ökad jämställdhet när det gäller utbildning och föräldraskap har påverkat mäns livssituation eller hur bristande jämställdhet påverkar män. Till exempel när det gäller att pojkar har sämre betyg än flickor i skolan, att män har lägre sjuklighet, men dör tidigare än kvinnor, samt att mäns lägre uttag av föräldradagar påverkar möjligheten att upprätthålla kontakt med barnen efter en skilsmässa, skriver regeringen i pressmeddelandet.

Journalisten PM Nilsson har utsetts till särskild utredare. PM Nilsson har bland annat en bakgrund som chef för Expressens ledarredaktion, där han drev jämställdhet som en av de stora profilfrågorna, och som grundare av Newsmill.

Partner Logo Partner Logo Partner Logo Partner Logo Partner Logo