Myndigheter med jämställdhetsuppdrag
Affärsverket svenska kraftnät
Miljö- och energidepartementet
Har till uppgift att på ett affärsmässigt sätt förvalta, driva och utveckla ett kostnadseffektivt, driftsäkert och miljöanpassat kraftöverföringssystem, sälja överföringskapacitet samt i övrigt bedriva verksamheter som är anknutna till kraftöverföringssystemet.
Myndighetsinstruktion: 2007:1119
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
1.4 Jämställdhet
Affärsverket svenska kraftnät ska redogöra för hur affärsverket arbetat och avser arbeta, på strategisk nivå, för att främja jämställdhet inom affärsverket och i energisektorn.
Arbetsförmedlingen
Arbetsmarknadsdepartementet
Ansvarar för den offentliga arbetsförmedlingen och dess arbetsmarknadspolitiska verksamhet.
Myndighetsinstruktion: 2007:1030
Arbetsförmedlingens verksamhet ska utformas så att den främjar mångfald och jämställdhet samt motverkar diskriminering i arbetslivet och en könsuppdelning på arbetsmarknaden.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål (…)
Andelen personer som lämnar etableringsuppdraget för arbete eller studier ska öka väsentligt jämfört med föregående år, särskilt bland kvinnor.
Uppdrag (…)
1. Genomförandet av etableringsuppdraget
Dessutom ska Arbetsförmedlingen redogöra för deltagarnas tillgång till insatser och hur insatserna under etableringstiden kompletterar varandra i syfte att deltagarna successivt ska närma sig arbetsmarknaden. Ett jämställdhetsperspektiv ska integreras i analysen.
2. Utbildningsplikt för deltagare med kort utbildning i etableringsprogrammet
För att säkerställa implementeringen och möta utbildningsbehovet blandnyanlända kvinnor och män med kort utbildning ska Arbetsförmedlingen aktivt samverka med kommunerna och andra relevanta aktörer, bland annat genom att bidra till bättre lokala planeringsförutsättningar och genom att öka sin kunskap om det lokala och regionala utbudet av utbildning.
Arbetsförmedlingen ska senast den 31 maj 2018 och i samband med årsredovisningen för 2018 redovisa hur myndigheten systematiskt har arbetat med att öka antalet anvisningar för kvinnor och män till utbildning samt statistik om antalet deltagare som har påbörjat studier fördelat på utbildningsform och utbildningsnivå. Ett jämställdhetsperspektiv ska integreras i analysen.
3. Samverkan med kommuner och Delegationen för unga och nyanlända till arbete
Inom ramen för detta arbete ska Arbetsförmedlingen bl.a. verka för att skapa lokala spår till jobb i samverkan med kommuner och arbetsgivare. I arbetet bör utrikesfödda kvinnor särskilt beaktas.
4. Kompetenskartläggning asylsökande
Arbetsförmedlingen ska, för att underlätta etableringen för vissa nyanlända, erbjuda kompetenskartläggning för asylsökande och verka för att asylsökande kvinnor och män kompetenskartläggs och att de asylsökande får kunskap om vilket stöd Arbetsförmedlingen kan erbjuda i samband med detta.
5. Vägledning
Arbetsförmedlingen ska redovisa vilka åtgärder myndigheten vidtar och hur myndigheten stärker förutsättningarna för att fler arbetslösa, såväl kvinnor som män, ska ta del av utbildning genom den vägledning som ges av eller på uppdrag av Arbetsförmedlingen.
7. Förberedande och orienterande utbildning och arbetsmarknadsutbildning
Arbetsförmedlingen ska i årsredovisningen för 2018 redogöra för vilka åtgärder som vidtas för att använda arbetsmarknadsutbildning och förberedande och orienterande utbildning på ett effektivare sätt i syfte att öka andelen kvinnor och män som går till arbete eller studier.
8. Personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga
Arbetsförmedlingen ska initiera en undersökning av situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning, såväl kvinnor som män, kopplad till Arbetskraftsundersökningarna (AKU).
9. Förstärkt stöd för personer som är sjukskrivna och för unga med aktivitetsersättning
Behov av insatser ska identifieras och mötas så tidigt som möjligt för kvinnor och män som har behov av aktiva rehabiliteringsinsatser.
2. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ska arbeta för att samordningsförbunden prioriterar att finansiera insatser för långtidssjukskrivna, unga med funktionsnedsättning och unga som har aktivitetsersättning i syfte att stärka kvinnors och mäns förmåga till förvärvsarbete.
Tidigare givna uppdrag
Jämställdhetsintegrering
Regleringsbrev för 2017 Delredovisning senast den 22 februari 2018.
Årligen i samband med årsredovisningen för 2017—2018
Uppdrag till Arbetsförmedlingen avseende åtgärder för att minska arbetslösheten bland utrikes födda kvinnor. A2017/00180/A Årligen i samband med årsredovisningen för 2017—2018.
Arbetsgivarverket
Arbetsmarknadsdepartementet
Är en arbetsgivarorganisation för statliga myndigheter och affärsverk. I organisationen ingår också andra arbetsgivare med anknytning till det statliga området.
Myndighetsinstruktion: 2007:829
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Åtgärder som vidtas på det statliga avtalsområdet
Arbetsgivarverket ska rapportera vilka åtgärder som vidtas på det statliga avtalsområdet för att öka andelen kvinnor på ledande befattningar, minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män, verka för en god arbetsmiljö med låg sjukfrånvaro samt för att öka andelen anställda med utländsk bakgrund på alla nivåer.
Löneskillnader mellan kvinnor och män
Arbetsgivarverket ska senast den 30 juni 2018 rapportera hur löneskillnaderna mellan kvinnor och män i staten utvecklas.
Arbetsgivarverket ska senast den 30 juni 2018 redovisa utvecklingen av antalet kvinnor och män i respektive grupperingsnivå i BESTA-klassificeringen för staten totalt och per Cofoggrupp.
Utveckling av anmälda arbetsskador
Arbetsgivarverket ska senast den 30 juni 2018 redovisa utvecklingen av anmälda arbetsskador enligt det statliga personskadeavtalet (PSA). Utvecklingen ska redovisas för staten totalt, men också visa var merparten av arbetsskadorna uppstått. Utvecklingen ska om möjligt redovisas uppdelad på kvinnor och män och enligt de åldersintervaller som gäller för kompetensförsörjningsstatistiken.
Arbetsmiljöverket
Arbetsmarknadsdepartementet
Är en tillsynsmyndighet som ska minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet och medverka till att förbättra arbetsmiljön så att alla får en bra och utvecklande arbetsplats. AV skriver regler/föreskrifter för arbetsmiljön och ansvarar för officiell statistik om arbetsmiljö och arbetsskador i Sverige (ISA-statistiken). Arbetsmiljöverket har fem regionkontor som kontrollerar att arbetsmiljö- och arbetstidslagstiftningen följs på landets arbetsplatser.
Myndighetsinstruktion: 2007:913
Arbetsmiljöverket har särskilt till uppgift att ansvara för ett informationssystem om arbetsskador där skillnader i arbetsskador mellan kvinnor och män särskilt ska belysas.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Tidigare lämnade uppdrag i regleringsbrev eller särskilda regeringsbeslut.
Utvecklingsarbete för jämställdhetsintegrering, regleringsbrev för 2014, regleringsbrev för 2016.
Barnombudsmannen
Socialdepartementet
Bevakar barns och ungas intressen och rättigheter.
Myndighetsinstruktion: 2007:1021
Vid fullgörande av sina uppgifter enligt 2 § lagen om Barnombudsman ska Barnombudsmannen systematiskt och återkommande följa upp och utvärdera tillämpningen av barnkonventionen i berörda verksamheter hos förvaltningsmyndigheter, kommuner och landsting. Barnombudsmannen ska, utifrån sin ombudsmannaroll, belysa levnadsvillkor för flickor respektive pojkar och för barn som definierar sig på andra sätt. Barnombudsmannen ska förmedla och föra en dialog om slutsatser och iakttagelser med de myndigheter och huvudmän som är berörda. Utifrån sådana uppföljningar och utvärderingar ska Barnombudsmannen också genomföra insatser som bidrar till att utveckla och sprida kunskap om tillämpningen av barnkonventionen.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Pågående uppdrag
2. Barnombudsmannen har sedan 2014 i uppdrag att tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor stärka och sprida kunskap bland beslutsfattare och yrkesverksamma på kommun- och landstingsnivå om vad ett barnrätts- och ungdomsperspektiv innebär och hur man kan föra dialog med flickor och pojkar, unga kvinnor och unga män.
3. Barnombudsmannen har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2017–2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10).
Blekinge tekniska högskola
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 33 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Boverket
Näringsdepartementet
Är den nationella myndigheten för samhällsplanering, stadsutveckling, byggande och boende. Verket är central myndighet för frågor om byggd miljö och hushållning med mark- och vattenområden, för fysisk planering, byggande och förvaltning av bebyggelsen och för boendefrågor.
Myndighetsinstruktion: 2012:546
Boverket ska särskilt:
beakta de konsekvenser som verkets beslut och verksamhet kan få för funktionshindrade, barn, ungdomar och äldre samt för integration, boendesegregation, folkhälsa och jämställdhet.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Uppdrag att följa utvecklingen på andrahandsmarknaden
Boverket ska följa upp utvecklingen på andrahandsmarknaden avseende bl.a. marknadens omfattning och hyresnivåer. Resultatet ska analyseras och ställas i relation till kvinnor och mäns disponibla inkomster och utvecklingen på övriga bostadsmarknaden.
Brottsförebyggande rådet
Justitiedepartementet
Prövar ärenden om brottsskadeersättning och fördelar medel ur brottsofferfonden.
Myndighetsinstruktion: 2007:1170
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv genom att i sin verksamhet belysa och beakta förhållandena utifrån ålder och kön. Om det inte finns särskilda skäl mot det, ska myndigheten redovisa statistik, uppföljningar och analyser med kön som övergripande indelningsgrund.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering – Brå har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2016–2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10). Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisning för 2017–2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Uppdrag
Socialt utsatta områden – Brå ska med utgångspunkt i den nationella trygghetsundersökningen redovisa utsatthet för brott, trygghet och förtroende för rättsväsendet i socialt utsatta områden. I uppdraget ingår att belysa den övergripande utvecklingen i dessa områden i jämförelse med andra urbana områden. I uppdraget ingår även att belysa kvinnors och mäns utsatthet och trygghet. Uppdraget ska redovisas senast den 29 juni 2018.
Relationen till rättsväsendet i socialt utsatta områden – Brå fick i regleringsbrevet för 2016 i uppdrag att belysa kvinnors och mäns trygghet, förtroende för och relation till rättsväsendet i socialt utsatta områden. (…)
Brottsoffermyndigheten
Justitiedepartementet
Prövar ärenden om brottsskadeersättning och fördelar medel ur brottsofferfonden.
Myndighetsinstruktion: 2007:1171
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv genom att i sin verksamhet belysa och beakta förhållandena utifrån ålder och kön.
Om det inte finns särskilda skäl mot det, ska myndigheten redovisa statistik, uppföljningar och analyser med kön som övergripande indelningsgrund.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Redovisningen ska vara uppdelad på kön och ålder samt innehålla en analys och bedömning av utvecklingen.
Regressverksamheten
Redovisningen ska vara uppdelad på kön, visa hur stor andel av de betalningsskyldiga som är över respektive under 18 år vid årets slut samt innehålla en analys och bedömning av utvecklingen.
Jämställdhetsintegrering
Brottsoffermyndigheten har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2016-2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr.2016/17:10). Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisning för 2017-2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015-2017.
Centrala studiestödsnämnden (CSN)
Utbildningsdepartementet
Beviljar och betalar ut studiestöd till studerande på olika utbildningsnivåer och hanterar återbetalningen av studielån. CSN administrerar även hemutrustningslånet till utländska medborgare.
Myndighetsinstruktion: 2007:1071
Ska beakta kvinnors och mäns villkor i sitt utvärderings- och analysarbete. Individbaserad statistik ska genomgående presenteras och analyseras med kön som övergripande indelningsgrund, om det inte finns särskilda skäl mot detta.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Pågående uppdrag
Myndigheten har i enlighet med tidigareuppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur arbetet med jämställdhetsintegrering avses att bedrivas under 2015–2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr.2016/17:10). Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i årsredovisningarna för 2016–2018. En delredovisning ska även lämnas den 22 februari 2018, som ska beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Datainspektionen
Justitiedepartementet
Ska skapa förutsättningar för att behandlingen av personuppgifter inte medför otillbörligt intrång i enskildas personliga integritet.
Myndighetsinstruktion: 2007:975
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Kompetensförsörjning
Datainspektionen ska i årsredovisningen redovisa hur myndigheten arbetar för att åstadkomma en kompetensförsörjning som är hållbar både på kort och på lång sikt. Jämställdhetsperspektivet ska beaktas vid planering av åtgärder avseende kompetensförsörjning.
Diskrimineringsombudsmannen
Kulturdepartementet
Arbetar mot diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. DO utreder anmälningar om diskriminering och trakasserier samt granskar hur arbetsgivare, högskolor och skolor arbetar för att förebygga diskriminering.
Myndighetsinstruktion: 2008:1401
Ska, i relevanta delar, i sin årsredovisning redovisa resultatet av sin verksamhet fördelat på kvinnor och män.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
Diskrimineringsombudsmannen har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen. Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisning för 2016–2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck
Inom ramen för uppdraget att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck ska Diskrimineringsombudsmannen redovisa de insatser som myndigheten genomfört samt en bedömning av uppnådda resultat. Myndigheten ska även redovisa vilka insatser som koordinerats och genomförts tillsammans med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Statens kulturråd och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Vidare ska samverkan med organisationer som företräder hbtq-personers rättigheter redovisas.
Kartläggning av förekomsten av könsstereotyp och sexistisk reklam
Diskrimineringsombudsmannen ska genomföra en kartläggning av förekomsten av könsstereotyp och sexistisk reklam. I uppdraget ska ingå en bedömning av om det finns behov av ytterligare åtgärder, i form av utvecklad självreglering och utbildningsinsatser, inom detta område. Vid behov bör det även göras en bedömning av vilka åtgärder av sådant slag som i så fall kan genomföras. En redovisning av uppdraget ska lämnas till Regeringskansliet (Kulturdepartementet med kopia till Finansdepartementet) senast den 1 mars 2019. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning senast den 1 juni 2018.
E-hälsomyndigheten
Socialdepartementet
Myndighetsinstruktion: 2013:1031
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
E-hälsomyndigheten ska bidra till att uppfylla det hälso- och sjukvårdspolitiska målet om att befolkningen erbjuds en behovsanpassad och effektiv hälso- och sjukvård av god kvalitet. En sådan vård ska vara jämlik, jämställd och tillgänglig.
Ekobrottsmyndigheten
Justitiedepartementet
Ekobrottsmyndigheten är en åklagarmyndighet som ansvarar för bekämpning av ekonomisk brottslighet i den omfattning som anges i denna förordning.
Myndighetsinstruktion: 2015:744
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Kompetensförsörjning
Ekobrottsmyndigheten ska redovisa hur myndigheten arbetar för att åstadkomma en kompetensförsörjning som är hållbar på både kort och på lång sikt. Jämställdhetsperspektivet ska beaktas vid planering av åtgärder avseende kompetensförsörjning. Av redovisningen ska även framgå hur Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten samarbetar i kompetensförsörjningsfrågor.
Jämställdhetsintegrering
Ekobrottsmyndigheten har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2017-2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10). Redovisning av aktiviteter och resultat ska ske i myndighetens årsredovisningar för 2017 och 2018.
Sjukfrånvaron
Arbetsmiljön i staten ska vara god. Ekobrottsmyndigheten ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits i syfte att förebygga och minska sjukfrånvaron för kvinnor och män anställda i myndigheten.
Ekonomistyrningsverket
Finansdepartementet
Ska utveckla och förvalta den ekonomiska styrningen av statlig verksamhet samt utföra revision av Sveriges hantering av EU-medel och främja en effektiv och korrekt hantering av dessa medel.
Myndighetsinstruktion: 2010:1764
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering i myndighet
Myndigheten har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering 2017 och 2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10). Redovisning av genomförda aktiviteter och uppnådda resultat ska ske i myndighetens årsredovisningar för 2017 och 2018.
Elsäkerhetsverket
Miljö- och energidepartementet
Arbetar för att förebygga att människor och egendom skadas av el. De arbetar också för att elektriska apparater och elinstallationer är konstruerade och utförda på ett sådant sätt att de inte stör utrustning för radio och telekommunikation och andra apparater.
Myndighetsinstruktion: 2007:1121
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Myndigheten ska redogöra för hur den arbetat och avser arbeta, på strategisk nivå, för att främja jämställdhet inom myndigheten och i energisektorn.
Energimarknadsinspektionen
Miljö- och energidepartementet
Utövar tillsyn över nätföretagen enligt ellagen samt utövar tillsyn över naturgasmarknaden m.m.
Myndighetsinstruktion: 2016:742
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Energimarknadsinspektionen ska redogöra för hur myndigheten arbetat och avser arbeta, på strategisk nivå, för att främja jämställdhet inom myndigheten och i energisektorn.
Finansinspektionen
Finansdepartementet
Ansvarar för tillsynen, regelgivningen och tillståndsprövningen som rör finansiella marknader och finansiella företag. Finansinspektionen ska särskilt svara för att följa och analysera utvecklingen inom verksamhetsområdet. Myndighetens verksamhet ska bidra till ett stabilt och väl fungerande finansiellt system och verka för ett gott konsumentskydd inom sitt ansvarsområde.
Myndighetsinstruktion: 2009:93
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Uppdrag
1. Indikatorer för resultatuppföljning
Finansinspektionen ska med utgångspunkt i redovisningen i budgetpropositionen för 2018 (utgiftsområde 2 avsnitt 4.4) lämna en uppdaterad redovisning av indikatorerna avseende utfallet för 2016 och 2017. I de fall data finns för tidigare år ska redovisningen kompletteras med sådana. Myndigheten ska även lämna förslag till, ytterligare indikatorer kopplade till, det av riksdagen beslutade målet för finansmarknadsområdet om att det finansiella systemet ska bidra till en hållbar utveckling. Redovisningen av indikatorerna ska om möjligt delas upp på kön.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Finansdepartementet) senast den 16 april 2018.
Folke Bernadotteakademin
Utrikesdepartementet
Verkar inom området internationell konflikt- och krishantering och svenskt deltagande i freds- och katastrofinsatser. Dess grunduppgift är att förbereda, utbilda och samträna personal som ska medverka i internationella katastrof-, krishanterings- och fredsinsatser.
Myndighetsinstruktion: 2013:727
Myndighetens uppdrag omfattar insatser på följande områden: […] genomförande av FN:s säkerhetsråds resolution 1325 (2000) om kvinnor, fred och säkerhet.
Myndigheten ska vidare […] förvalta och besluta om statligt stöd inom området kvinnor, fred och säkerhet och stöd för information och studier om säkerhetspolitik och fredsfrämjande utveckling.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
FBA har i enlighet med tidigare uppdrag redovisat en plan för hur jämställdhetsintegrering under 2016-2018 ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen. Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisningar för 2016-2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning senast den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2016-2017.
FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet
FBA ska bidra till genomförandet av den nationella handlingsplanen för genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet 2016-2020. Myndigheten ska bland annat genom ett redaktörskap stödja Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) i framtagandet av Sveriges rapport avseende genomförande och uppföljning av handlingsplanen.
Fördelning av medel till organisationer
Medlen ska användas för stöd till svenska organisationer och stiftelser vars syfte är att främja information och studier m.m. om fredsfrämjande-, nedrustnings- och säkerhetspolitiska frågor. Verksamhet som särskilt främjar kvinnors deltagande i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolutioner om kvinnor, fred och säkerhet ska ingå. Även verksamhet med inriktning på unga, fred och säkerhet i enlighet med FN:s säkerhetsrådsresolution 2250 kan ingå. Under en övergångsperiod kan bidrag inom området kvinnor, fred och säkerhet lämnas till internationella organisationer.
Folkhälsomyndigheten
Socialdepartementet
Följer upp, utvärderar och sprider kunskap om metoder inom folkhälsoområdet samt bedriver tillsyn inom områdena alkohol, narkotika och tobak.
Myndighetsinstruktion: 2013:1020
Myndigheten ska särskilt analysera utvecklingen av hälsans bestämningsfaktorer och hur de fördelas efter bland annat könstillhörighet.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisning för 2016–2018, i enlighet mer regleringsbrev för budgetåret 2017 avseende Folkhälsomyndigheten. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning senast den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Insatser för minskad sjukfrånvaro
Folkhälsomyndigheten ska redovisa vilka åtgärder som vidtas för att sänka sjukfrånvaron vid myndigheten, såsom system för att upptäcka ohälsa bland kvinnor och män vid myndigheten.
Mäns våld mot kvinnor
Folkhälsomyndigheten ska redovisa hur myndigheten inom sitt verksamhetsområde kan bidra till att uppfylla målsättningarna i den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor (skr. 2016/17:10). Redovisning av aktiviteter och resultat ska ske i myndighetens årsredovisning för 2018.
Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte)
Socialdepartementet
Stödjer och initierar grundläggande och behovsstyrd forskning inom områdena arbetsmarknad, arbetsorganisation, arbetsmiljö, folkhälsa, omsorg och välfärd.
Myndighetsinstruktion: 2007:1431
Ska inom sina uppgifter främja jämställdhet mellan kvinnor och män, och återrapportera i vilken utsträckning hänsyn tagits till könsspecifika förhållanden inom rådets ämnesområden. Ska även eftersträva en jämn könsfördelning i beredningsorganisationen.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Forte har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015-2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10). Forte ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisning för respektive år 2017-2018. Forte ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015-2017.
Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas)
Miljö- och energidepartementet
Stödjer och informerar om forskning inom sina områden. Rådet främjar ekologiskt hållbar tillväxt och utveckling.
Myndighetsinstruktion: 2009:1024
Ska sträva efter en jämn könsfördelning i beredningsorganisationen. Ska även verka för att ett genusperspektiv får genomslag i forskningen och främja jämställdhet mellan kvinnor och män.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Övrig återrapportering
Formas har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2017-2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10). Formas ska redovisa aktiviteter och resultat årligen under perioden 2017-2018.
Uppdrag
Formas ska lämna ett förslag på hur en översiktlig redovisning av tematiska områden som finansieras av Formas och preliminära slutsatser från dessa kan göras. I denna redovisning ska Formas också redovisa i vilken utsträckning forskningen skett utifrån ett köns- eller jämställdhetsperspektiv. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Miljö- och energidepartementet) senast den 1 oktober 2018.
Mål och återrapporteringskrav
Statistiken ska redovisas könsuppdelad och åldersfördelad i tillämpliga delar samt om möjligt per område för områdena miljö, areella näringar och samhällsbyggande.
Forum för levande historia
Kulturdepartementet
Är en myndighet som har ett nationellt uppdrag att främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Forum för levande historias mål är att stärka människors vilja att verka för allas lika värde och rättigheter.
Myndighetsinstruktion: 2007:1197
Ska i sin verksamhet integrera ett jämställdhetsperspektiv.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Könsuppdelad statistik
Forum för levande historia ska, i de fall myndigheten redovisar individbaserad statistik, om möjligt redovisa och kommentera statistiken efter kön, samt redovisa ett resonemang om huruvida verksamheten i befogad utsträckning når flickor och pojkar repektive kvinnor och män.
Publik och tillgänglighet
Forum för levande historia ska redovisa
• den verksamhet som svarar mot behoven hos flickor och pojkar, kvinnor och män samt insatserna för att öka den unga publiken, och
• de åtgärder som vidtagits för att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning.
Försvarets materielverk
Försvarsdepartementet
Har till uppgift är att styra utformningen och upphandlingen av ny materiel, där produkterna ska anpassas till insatsförsvaret.
Myndighetsinstruktion: 2007:854
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
Försvarets materielverk ska genomföra den i oktober 2016 redovisade planen för jämställdhetsintegrering i myndighetens ordinarie verksamhet. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10).
Återrapportering
Försvarets materielverk ska redovisa genomförda åtgärder och väsentliga resultat i förhållande till myndighetens plan för jämställdhetsintegrering.
Försvarets radioanstalt (FRA)
Försvarsdepartementet
Bedriver signalspaning mot utrikes företeelser på uppdrag av regeringen, Regeringskansliet och Försvarsmakten. FRA:s underrättelser är ett stöd för regeringen i dess utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska arbete. FRA har även i uppdrag att stödja statliga myndigheter och statligt ägda bolag med teknisk informationssäkerhet.
Myndighetsinstruktion: 2007:937
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Organisationsstyrning
Försvarets radioanstalt ska i tabellform redovisa hur personalen vid myndigheten är fördelad. Redovisningen ska genomgående göras med kön som övergripande indelningsgrund. Tabellen ska visa hur personalen är fördelad i antal och procentuell andel på kategorierna lednings-, kärn- och stödverksamhet. Försvarets radioanstalt ska även i tabellform redovisa genomsnittslön för de olika kategorierna samt förändring av genomsnittslön, uppdelat på kön. Tabellen ska visa kronor per månad respektive löneutvecklingen i procent. Tabellerna ska analyseras och kommenteras, där ett jämställdhetsperspektiv ska ingå i analysen. En jämförelse med de tre föregående åren ska göras. Av stödverksamheten ska det för 2018 framgå hur stor andel av IT-verksamheten som är kärnverksamhet. Kategorierna är enligt den definition som framgår av AgVFS 2003:7 A2.
Jämställdhet
Försvarets radioanstalt ska redovisa utvecklingen utifrån de åtgärder som myndigheten vidtagit för att dels öka andelen kvinnor i myndigheten och dels öka andelen kvinnor på ledande befattningar. Utvecklingen ska analyseras och kommenteras.
Försvarshögskolan
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Återrapportering
Försvarshögskolan ska redovisa antalet helårsstudenter och helårsprestationer inom utbildningen. Redovisningen ska vara såväl samlad som könsuppdelad.
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 45 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Bidra till genomförandet av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet
Försvarshögskolan ska bidra till genomförandet av den nationella handlingsplanen för genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet 2016–2020. Återredovisning ska ske i enlighet med handlingsplanen.
Försvarsmakten
Försvarsdepartementet
Har som uppgift att försvara Sverige och främja säkerheten, upptäcka och avvisa kränkningar av det svenska territoriet, värna suveräna rättigheter och nationella intressen i områden utanför detta och med befintlig förmåga och resurser bistå det övriga samhället och andra myndigheter vid behov.
Myndighetsinstruktion: 2007:1266
Försvarsmakten ska i sin verksamhet verka i enlighet med Förenta nationernas säkerhetsråd resolutioner om kvinnor, fred och säkerhet. Resolutionerna ska särskilt beaktas vid utbildning samt vid planering, genomförande och utvärdering av insatser.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
I årsredovisningarna för 2017–2018 ska åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering redovisas, utifrån den plan som Försvarsmakten tidigare redovisat. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10). Resultatet av genomfört arbete 2015–2017 ska beskrivas och analyseras i en särskild delredovisning den 22 februari 2018.
Klargörande av befattningar samt effektivisering av prövnings- och antagningsprocesserna
Försvarsmakten ska göra en översyn gällande vad befattningarna, som finns för gruppbefäl, soldater och sjömän innebär, både utbildnings- och kompetensmässigt. Översyn gällande antagningskraven och kravprofilerna ska göras med stöd av Totalförsvarets rekryteringsmyndighet så att de är relevanta efter dagens förhållanden samt utifrån ett jämställdhetsperspektiv.
Återrapportering
Försvarsmakten ska bidra till genomförandet av regeringens beslut från den 28 april 2016 om Sveriges nationella handlingsplan avseende perioden 2016–2020 för genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet (UD nr 1:5). Återredovisning ska ske i enlighet med handlingsplanen.
Försvarsmakten ska lämna en personalberättelse. Redovisningen ska innefatta en tabell där myndigheten redogör för sitt långsiktiga behov av personal, mål för 2018, inflöde och utflöde under året, tillgång vid årets slut samt hur personalen används i försvarsmaktsorganisationen. Redovisningen ska omfatta såväl personalkategorier som befattningskategorier fördelat mellan kvinnor och män. Antal tjänstgörande i internationella insatser under året, fördelat på kvinnor och män, ska redovisas.
Myndigheten ska redovisa vidtagna och planerade åtgärder för att öka antalet kvinnor på militära befattningar i allmänhet och på chefsbefattningar i synnerhet, i syfte att uppnå de kvantitativa mål som myndigheten fastställt. En redogörelse för genomfört arbete med likabehandling och icke-diskriminering samt en beskrivning av planerat arbete inom dessa områden ska redovisas.
Försäkringskassan
Socialdepartementet
Administrerar de delar av socialförsäkringen som ger ekonomisk trygghet vid sjukdom och handikapp eller för barnfamiljer.
Myndighetsinstruktion: 2009:1174
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Försäkringskassans verksamhet ska vara effektiv och rättssäker samt präglas av en god service och hög tillgänglighet. Socialförsäkringen ska tillämpas med hög kvalitet så att kvinnor och män får rätt ersättning i tid och relevant stöd.
Mål för föräldraförsäkringen
Försäkringskassan ska verka för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning. Försäkringskassans information ska bidra till att föräldrar får bättre kunskap om föräldraförsäkringens regelverk.
Återrapportering
Försäkringskassan ska redovisa måluppfyllelsen och genomförda insatser för att uppnå målet. Det ska även framgå vilka informationsinsatser som Försäkringskassan har genomfört för att uppmuntra föräldrar, som tar ut ett fåtal ersättningsdagar, till ett mer jämställt uttag av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning.
Mål för sjukförsäkringen
Försäkringskassan ska verka för att rätt ersättning ges till rätt person, och för att individen förstår myndighetens beslut. Försäkringskassan ska verka för att berörda aktörer vidtar åtgärder så att kvinnor och män ges stöd och förutsättningar att försörja sig genom förvärvsarbete.
Uppföljning av reformer för mer tydlighet och aktivitet i sjukersättningen och aktivitetsersättningen
Försäkringskassan ska följa upp de bestämmelser om hel sjukersättning från 19 år som trädde i kraft den 1 februari 2017. I redovisningen ska framgå vilka som får aktivitetsersättning respektive hel sjukersättning. Försäkringskassan ska mot bakgrund av övriga delar av reformen redovisa statistik över hur prövotid för studier och vilande sjukersättning och aktivitetsersättning vid arbete används. I redovisningen ska ett jämställdhetsperspektiv integreras.
Resultatindikatorer för den ekonomiska familjepolitiken
Försäkringskassan ska presentera indikatorer för utgiftsområdet Ekonomisk trygghet för familjer och barn. Försäkringskassan ska i samband med redovisningen lämna en analys av utvecklingen av de mest centrala indikatorerna. Försäkringskassan ska vidareutveckla indikatorer som syftar till att följa upp hur den ekonomiska familjepolitiken bidrar till ett jämställt föräldraskap.
Mål för assistansersättningen
Försäkringskassans arbete med assistansersättning ska präglas av hög kvalitet och rättssäkerhet så att rätt person får rätt ersättning, såväl flickor och pojkar som kvinnor och män.
Gymnastik- och idrottshögskolan
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 59 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer
Göteborgs universitet
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 53 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer
Havs- och vattenmyndigheten
Miljö- och energidepartementet
Myndighetsinstruktion: 2011:619
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Havs- och vattenmyndigheten ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att minska sjukfrånvaron bland kvinnor och män vid myndigheten.
Högskolan Dalarna
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 47 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Högskolan i Borås
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 50 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Högskolan i Gävle
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 42 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Högskolan i Halmstad
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 41 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Högskolan i Skövde
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 43 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Högskolan Kristianstad
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 51 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Högskolan Väst
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 43 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Inspektionen för socialförsäkringen (ISF)
Socialdepartementet
Ska genom systemtillsyn och effektivitetsgranskning stärka rättsäkerheten och effektiviteten inom socialförsäkringsområdet och skapa ökad tilltro hos medborgarna.
Myndighetsinstruktion: 2009:607
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsanalys av handläggningen av arbetsskadeförsäkringen
ISF ska göra en jämställdhetsanalys av Försäkringskassans handläggning av arbetsskadeförsäkringen.
Egenföretagare och tjänstepension
ISF ska kartlägga täckningsgraden när det gäller egenföretagare med privat pensionssparande som motsvarar tjänstepension. Analysen ska presenteras uppdelat på kvinnor och män, branschvis samt på inrikes- och utrikesfödda.
Uppföljning av nya åldersgränser och ökad flexibilitet m.m. i föräldraförsäkringen
ISF ska analysera och följa upp regelverket för föräldrapenning som infördes för barn födda från och med 2014 avseende nya åldersgränser, uppdelning av dagtyper inom föräldrapenningen mellan föräldrarna, ökad flexibilitet m.m. En undersökning om vilka kunskaper föräldrar besitter om regelverket för föräldraförsäkring samt i vilken utsträckning föräldrar gör informerade val vid nyttjande av försäkringen ska i ett första led redovisas senast den 1 mars 2019. I ett andra led ska en analys göras av hur regelförändringen har påverkat uttagsmönster och fördelning av dagar mellan kvinnor och män.
Justitiekanslern
Justitiedepartementet
Har tillsyn över dem som utövar offentlig verksamhet, bevakar statens rätt och tillhandagår regeringen med råd och utredningar i juridiska frågor.
Myndighetsinstruktion: 1975:1345
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Justitiekanslern ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att en god kompetensförsörjning ska säkerställas på såväl kort som lång sikt. Jämställdhetsperspektivet ska beaktas vid planering av åtgärder avseende kompetensförsörjning.
Jämställdhetsmyndigheten
Socialdepartementet
Jämställdhetsmyndigheten ska säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Myndighetsinstruktion: 2017:937
Jämställdhetsmyndigheten är förvaltningsmyndighet för frågor som rör jämställdhetspolitiken.
Myndigheten ska arbeta med uppföljning, analys, samordning, kunskap och stöd i syfte att nå de jämställdhetspolitiska målen och ska bidra till en strategisk, sammanhållen och hållbar styrning och ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Myndigheten ska tillämpa jämställdhetsintegrering genom att beakta de jämställdhetspolitiska målen och främja jämställdhet i alla delar av sin verksamhet.
Karlstads universitet
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 46 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Karolinska Institutet
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 60 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Kemikalieinspektionen
Miljö- och energidepartementet
Är central tillsynsmyndighet med ansvar för kemikaliekontrollen. KemI arbetar bland annat för att förebygga skador på människor och miljö från kemiska och biotekniska produkter.
Myndighetsinstruktion: 2009:947
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Handlingsplan för giftfri vardag 2018–2020
Handlingsplanen ska under 2018–2020 fortsatt fokusera på åtgärder som skyddar barn och unga i alla miljöer som de vistas i eftersom barn och ungdomar är särskilt känsliga för kemikalier. Ett jämställdhetsperspektiv ska fortsatt beaktas.(…)
Pågående uppdrag
Kemikalieinspektionen ska genomföra en kartläggning av förekomsten av farliga ämnen i produkter och varor som ännu inte är begränsade inom EU. Kartläggningen ska främst ta sikte på särskilt farliga ämnen, men kan även omfatta farliga ämnen i de fall det är relevant för att skydda människors hälsa och miljön. Barn och unga ska prioriteras och ett jämställdhetsperspektiv ska beaktas. (…)
Kommerskollegium
Utrikesdepartementet
Är central förvaltningsmyndighet för utrikeshandel och handelspolitik och arbetar för en öppen handel, både inom och utanför EU.
Myndighetsinstruktion:2012:990
Inom området EU:s inre marknad ska myndigheten integrera ett jämställdhetsperspektiv.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Kopplingen mellan handel och ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet
Kommerskollegium ska bistå Regeringskansliet med analysstöd för kopplingen mellan handel och ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet, inklusive jämställdhet.
Konjunkturinstitutet
Finansdepartementet
Tar fram prognoser som används som beslutsunderlag för den ekonomiska politiken i Sverige. KI analyserar den ekonomiska utvecklingen i Sverige och internationellt och forskar inom områdena svensk ekonomi och miljöekonomi.
Myndighetsinstruktion: 2007:759
I myndighetens rådgivande organ ska en jämn könsfördelning eftersträvas.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Myndigheten ska i rapporten om de samhällsekonomiska förutsättningarna för lönebildningen analysera bl.a. sambanden mellan arbetslöshet, sysselsättning och löner. Av särskild vikt är analysen av lönenivåns respektive lönestrukturens samband med arbetslöshet och sysselsättning. Vid framtagandet av rapporten ska relevanta jämställdhetsaspekter beaktas.
Konstfack
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 40–60 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Konstnärsnämnden
Kulturdepartementet
Stödjer professionella konstnärers arbete, utveckling och internationella kontakter. Konstnärsnämnden fördelar statliga stipendier och bidrag till enskilda konstnärer inom bild-, form-, musik-, dans-, teater- och filmområdena. Nämnden ska hålla sig underrättad om konstnärernas ekonomiska och sociala villkor.
Myndighetsinstruktion: 2007:1199
Ska i sin verksamhet integrera ett jämställdhetsperspektiv.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
Konstnärsnämnden har, i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering, redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva jämställdhetsintegrering under 2015–2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå såväl de jämställdhetpolitiska (skr. 2016/17:10) som de nationella kulturpolitiska målen. (…)
Återrapportering av verksamheten
Konstnärsnämnden ska följa upp, redovisa och kommentera uppnådda resultat av sin verksamhet. Redovisningen ska, om det inte är uppenbart irrelevant, vara uppdelad på kön samt innehålla en analys och bedömning av eventuella skillnader mellan kvinnor och män.
Konsumentverket
Finansdepartementet
Tar tillvara konsumenternas intressen i Sverige och inom EU. På Konsumentverkets webbplats finns råd och information till konsumenter men myndigheten har inte möjlighet att ge personlig rådgivning.
Myndighetsinstruktion: 2009:607
Ska, om det inte finns särskilda skäl mot det, redovisa sin statistik, sina uppföljningar och sina analyser med kön som övergripande indelningsgrund och uppdelade på ålder, inrikes respektive utrikes födda samt bostadsort.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
Myndigheten har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan (Fi2016/03885/KO) för myndighetens arbete med jämställdhetsintegrering under 2018 (skr. 2016/17:10). Verksamheten ska även fortsättningsvis bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen. Myndigheten ska redovisa genomförda aktiviteter och uppnådda resultat.
Kriminalvården
Justitiedepartementet
Verkställer straff och ansvarar för personer misstänkta för brott i tre verksamhetsgrenar – fängelse, frivård och häkte.
Myndighetsinstruktion: 2007:1177
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
Kriminalvården har sedan 2013 i uppdrag att bedriva arbete med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 206/17:10). Kriminalvården ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisningar för 2017 och 2018. (…)
Säkerhet
(…) Kriminalvården ska redovisa hur myndigheten samlat följer upp inrapporterade incidenter i myndighetens incidentrapporteringssystem i syfte att säkerställa en trygg miljö för såväl klienter som personal oavsett kön.
Internationell civil krishantering
(…)
Kriminalvården ska också redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att efterleva FN:s säkerhetsrådsresolution 1325 (2000) och efterföljande resolutioner om kvinnor, fred och säkerhet i enlighet med Sveriges nationella handlingsplan på området.
Kronofogdemyndigheten
Finansdepartementet
Ansvarar bland annat för frågor om verkställighet, indrivning, betalningsföreläggande och handräckning, skuldsanering och tillsyn i konkurs.
Myndighetsinstruktion: 2016:1333
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
(…) Allmänhet och företag ska ha förtroende för Kronofogdemyndighetens verksamhet och kvinnor och män ska ges samma möjligheter och villkor vid kontakter med myndigheten.
Generella redovisningskrav
Kronofogdemyndigheten ska analysera och bedöma verksamhetens resultat och utveckling. Skillnader mellan kvinnors och mäns möjligheter och villkor ska inkluderas i analysen. (…)
Kungliga konsthögskolan
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 40–60 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Kungliga Musikhögskolan i Stockholm
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 40–60 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Kungliga Tekniska högskolan
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 32 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Kustbevakningen
Justitiedepartementet
Utövar övervakning, tillsyn och kontroll vad gäller säkerhet, fiske och miljö runt hela Sveriges kust. Kustbevakningen har ett väl utvecklat samarbete såväl nationellt som internationellt.
Myndighetsinstruktion: 2007:853
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Kustbevakningen ska redovisa sitt arbete med att uppnå en jämnare könsfördelning i myndighetens personalsammansättning.
Övrig återrapportering
Kustbevakningen ska redovisa vilka åtgärder som vidtagits för att sänka sjukfrånvaron vid myndigheten. Åtgärder för att komma tillrätta med skillnader i sjukfrånvaro mellan kvinnor och män ska särskilt kommenteras.
Kustbevakningen ska redovisa sitt arbete gällande den nationella handlingsplanen för genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet 2016-2020.
Linköpings universitet
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 46 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Linnéuniversitetet
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 46 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Luleå tekniska universitet
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 33 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Lunds universitet
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 46 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Läkemedelsverket
Socialdepartementet
Kontrollerar läkemedel samt ger producentobunden information och behandlingsrekommendationer.
Myndighetsinstruktion: 2007:1205
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering i myndigheter
Läkemedelsverket har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2017–2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10). Redovisning av aktiviteter och resultat ska ske i myndighetens årsredovisningar för 2017 och 2018.
Länsstyrelserna
Finansdepartementet
Myndighetsinstruktion: 2007:825
Har bland annat uppgifter i fråga om jämställdhet och ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet genom att belysa, analysera och beakta kvinnors och mäns samt flickors och pojkars villkor. Ska även genomgående analysera och presentera individbaserad statistik med kön som övergripande indelningsgrund om det inte finns särskilda skäl mot detta. Vid myndigheten ska det finnas en särskild sakkunnig för frågor om jämställdhet.
Sverige är indelat i 21 län som alla har en länsstyrelse och en landshövding. Länsstyrelsen är en statlig samordnande myndighet, en servicemyndighet, en överklagandeinstans och med tillsynsansvar. Länsstyrelsen står som garant för att de av regeringen beslutade nationella målen genomförs.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Regional tillväxt
22. Länsstyrelsen ska redovisa hur ett strategiskt och långsiktigt arbete för en jämställd regional tillväxt fortsatt bedrivits och utvecklats under året. Redovisningen ska omfatta vilka insatser som har genomförts under året och vilka resultat de har medfört eller förväntas medföra.
28. Berörda länsstyrelser ska bidra till att utveckla de selektiva regionala företagsstöden avseende jämställdhet, integration och miljö, inklusive klimat. Arbetet ska genomföras i samarbete med Tillväxtverket.
Omarrondering i Dalarnas län
(…) möjliggöra ett rationellt skogsbruk och en fungerande infrastruktur samt bidra till en hållbar utveckling av landsbygdens ekonomi och tillväxt, samtidigt som skogsvårdslagens (1979:429) jämställda mål om god avkastning och hänsyn till miljövården värnas.
Integration
2. Länsstyrelserna ska ta fram och sammanställa lägesbilder för kommuner och landsting i respektive län avseende vilken påverkan som aktuella förändringar i antal asylsökande och nyanlända har för verksamheterna inom socialtjänsten, skola och utbildning samt hälso- och sjukvård. Uppdraget ska genomföras utifrån behov och förutsättningar hos flickor och pojkar, kvinnor och män
8. Länsstyrelsen i Västra Götalands län ska redovisa hur portalen www.informationsverige.se fungerar, såväl nationellt som regionalt, som informationskanal för nyanlända kvinnors och mäns etablering samt för asylsökande m.fl.
Länsstyrelserna ska i arbetet med att samordna tidiga insatser för asylsökande m.fl. redovisa:
• vilka förutsättningar som finns i länet att på kort och lång sikt tillgodose behovet av insatser,
• samarbetet mellan berörda aktörer på regional och lokal nivå, och
• en samlad bedömning av de egna insatserna och resultatet samt identifierade framgångsfaktorer och utvecklingsområden i länet för en ändamålsenlig spridning av och tillgång till tidiga insatser.
Länsstyrelsen i Jönköpings län ska samordna redovisningen och lämna en samlad rapport för samtliga länsstyrelser, med bilagda rapporter från respektive länsstyrelse. Jämställdhetsaspekter ska beaktas i den utsträckning som det är relevant.
Länsstyrelserna ska utifrån sitt uppdrag enligt förordningen (2016:1364) om statsbidrag till verksamheter för asylsökande m.fl. redovisa:
• till vilka organisationer som bidrag lämnats,
• vad det utbetalade bidraget har använts till,
• deltagande i insatser, och
• en bedömning av i vilken mån syftet med stödet har uppnåtts.
Länsstyrelsen i Jönköpings län ska samordna redovisningen och lämna en samlad rapport för samtliga länsstyrelser, med bilagda rapporter från respektive länsstyrelse. Jämställdhetsaspekter ska beaktas när så är relevant.
5. Länsstyrelserna ska i arbetet med kommunernas beredskap och mottagningskapacitet redovisa:
• vilka förutsättningar som länet har för att på kort och lång sikt upprätthålla samt öka och förbättra kapaciteten och beredskapen för mottagandet av nyanlända som anvisas enligt lagen om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning samt som på egen hand bosätter sig i kommunerna och hur det samverkar med annat mottagande,
• samarbetet mellan statliga myndigheter och övriga berörda aktörer på regional och lokal nivå samt hur arbetet har samordnats med uppdraget rörande ensamkommande barn och unga,
• hur arbetet har samordnats med länsstyrelsernas instruktionsenliga uppgift rörande hållbar samhällsplanering och boende, samt
• en samlad bedömning av de egna insatserna och resultatet samt identifierade framgångsfaktorer och utvecklingsområden i länet för ökad kvalitet avseende mottagandet av nyanlända.
Länsstyrelsen i Jönköpings län ska samordna redovisningen och lämna en samlad rapport för samtliga länsstyrelser, med bilagda rapporter från respektive länsstyrelse. Jämställdhetsaspekter ska beaktas i den utsträckning som det är relevant.
6. Länsstyrelserna ska avseende ersättning enligt 37 § förordningen (2010:1122) om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar prioritera sådana insatser och samverkan som väsentligt bidrar till att underlätta bosättning och öka mottagningskapaciteten i kommunerna. Avseende ersättning enligt 37 a § samma förordning ska sådana insatser som särskilt riktar sig till eller underlättar deltagandet för föräldralediga och andra personer med små barn prioriteras.
Länsstyrelsen i Jönköpings län ska efter att övriga länsstyrelser har fått tillfälle att yttra sig besluta om hur stor del av de anvisade medlen som ska fördelas för disposition av respektive länsstyrelse. Länsstyrelserna ska redovisa för vilka olika insatser som ersättning enligt 37 och 37 a §§ förordningen om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar lämnats samt en bedömning av resultaten. Jämställdhetsaspekter ska beaktas i den utsträckning som det är relevant.
7. Länsstyrelsernas redovisning enligt förordningen (2010:1138) om samhällsorientering för vissa nyanlända invandrare ska av Länsstyrelsen i Jönköpings län samordnas och redovisas, med bilagda rapporter från respektive länsstyrelse, till regeringen (Arbetsmarknadsdepartementet) senast den 28 februari 2019. Jämställdhetsaspekter ska beaktas i den utsträckning som det är relevant.
Jämställdhet
61. Länsstyrelsen i Stockholms län ska bistå Jämställdhetsmyndigheten i arbetet med att bygga upp en väl fungerande organisation för uppdraget att motverka prostitution och människohandel för sexuella och andra ändamål. Upparbetad kunskap och erfarenhet från länsstyrelsernas tidigare uppdrag på området ska tas till vara och arbetet ska bedrivas utan avbrott. Uppdraget finansieras från anslaget 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder under utgiftsområde 13. Uppdraget ska redovisas till regeringen (Socialdepartementet) senast den 31 december 2018.
62. Länsstyrelserna ska förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor i enlighet med den inriktning som regeringen angett i beslut av den 18 december 2017 (S2017/07420/JÄM). Kostnaderna ska belasta anslaget 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder under utgiftsområde 13. Länsstyrelsen i Örebro län ska fördela medlen i samråd med övriga länsstyrelser. Dock ska samtliga länsstyrelser tilldelas minst 1 000 000 kr. Uppdraget ska redovisas senast den 29 mars 2019 länsvis till regeringen (Socialdepartementet). Av redovisningen från Länsstyrelsen i Örebro län ska framgå hur medlen har fördelats mellan länsstyrelserna.
Föräldraskapsstödssamordning
65. Länsstyrelserna ska under åren 2018–2021 stödja kommuner, landsting, regioner och andra föräldraskapsstödjande aktörer i att utveckla ett kunskapsbaserat, samordnat, långsiktigt och i huvudsak universellt stöd i föräldraskapet till föräldrar med barn upp till 18 år i respektive län. Barnrättsperspektivet, att främja jämlikhet och jämställdhet och ett jämställt föräldraskap är centrala utgångspunkter.
Nationella minoriteter
Eventuella skillnader vad gäller kvinnor och män ska analyseras och kommenteras. En samlad rapport ska lämnas till regeringen (Kulturdepartementet) senast den 6 april 2018.
Länsstyrelsen i Blekinge län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Dalarnas län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Gotlands län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Gävleborgs län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Hallands län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Jämtlands län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Jönköpings län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Kalmar län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Kronobergs län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Norrbottens län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Skåne län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Stockholms län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Södermanlands län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Uppsala län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Värmlands län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Västerbottens län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Västernorrlands län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Västmanlands län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Västra Götalands län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Örebro län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Länsstyrelsen i Östergötlands län
Finansdepartementet
Beskrivning, se Länsstyrelserna
Myndighetsinstruktion: se Länsstyrelserna
Malmö högskola
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 53 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Migrationsverket
Justitiedepartementet
Ansvarar för tillstånd eller visum för besök, tillstånd för bosättning i Sverige, asylprocessen (från ansökan till uppehållstillstånd eller självmant återvändande), medborgarskap och stöd för frivillig återvandring.
Myndighetsinstruktion: 2007:996
Ska vid genomförandet av verksamheten belysa och beakta kvinnors och mäns villkor.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Verksamhets- och utgiftsprognoser
Migrationsverket ska redovisa prognoser för 2018–2021 . Prognoskommentarer ska lämnas till Regeringskansliet (Justitiedepartementet) och för berörda anslag på utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering till Regeringskansliet (Arbetsmarknadsdepartementet).
Prognoserna för berörda delar av utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering ska utförligt beskrivas inklusive olika utgiftsscenarier baserat på differentierade antaganden.
Mittuniversitetet
Utbildningsdepartementet
Högskolelag och Högskoleförordning
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 45 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Myndigheten för delaktighet
Socialdepartementet
Har ett strategiskt uppdrag att verka pådrivande i svensk handikappolitik.
Myndighetsinstruktion: 2014:134
Myndigheten för delaktighet har till uppgift att främja respekten för och medvetenheten om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt att ur ett rättighets-, mångfalds-, jämställdhets- och medborgarperspektiv verka för full delaktighet i samhällslivet för personer med funktionsnedsättning i alla åldrar och för jämlikhet i levnadsvillkor.
Myndigheten ska inneha samlad kunskap om arbetet för ökad tillgänglighet och dess resultat samt om utveckling och skillnader i levnadsvillkoren för personer i alla åldrar och kön med olika funktionsnedsättningar bland annat genom att genomföra kartläggningar, uppföljningar, utvärderingar och analyser, däribland samhällsekonomiska analyser.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Myndigheten för delaktighet ska tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten, kartlägga utmaningarna för att nå det jämställdhetspolitiska delmålet om ekonomisk jämställdhet när det gäller kvinnor med funktionsnedsättning. Kartläggningen ska belysa utvecklingsområden som kan bidra till måluppfyllelse. Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet (Socialdepartmentet) senast den 15 april 2019.
Myndigheten för delaktighet har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2017–2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10). Redovisning av aktiviteter och resultat ska ske i myndighetens årsredovisningar för 2017 och 2018.
Myndigheten för delaktighet ska fortsatt ta fram och sprida information samt ge stöd till kommunerna om användning och implementering av digital teknik, i syfte att främja individens rättigheter och möjlighet till ökad delaktighet, trygghet, aktivitet, självständighet och självbestämmande, oavsett ålder, kön och funktionsförmåga.
Myndigheten för delaktighet ska årligen redovisa utvecklingen inom funktionshinderspolitiken i en samlad rapport. All individbaserad statistik ska presenteras, kommenteras
och analyseras efter kön om det inte finns särskilda skäl mot detta. Rapporten ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) i samband med årsredovisningen.
Myndigheten för delaktighet har i enlighet med tidigare uppdrag redovisat en plan för hur myndigheten inom sitt verksamhetsområde kan bidra till att uppfylla målsättningarna i den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor (skr. 2016/17:10), med fokus på kvinnor med funktionsnedsättning. Redovisning av aktiviteter och resultat ska ske i samband med myndighetens årsredovisningar för 2017 och 2018.
Myndigheten för delaktighet ska i samarbete med Diskrimineringsombudsmannen genomföra en kommunikationssatsning för att öka kunskapen och medvetenheten hos allmänheten, anställda inom den offentliga sektorn, privata aktörer samt hos flickor, pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning om innehållet i konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (S2015/02415/FST). Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 1 mars 2018.
Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd
Socialdepartementet
Myndighetsinstruktion: 2017:292
Myndigheten ska i all sin verksamhet främja barnets rättigheter med utgångspunkt i Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter. Myndigheten ska även främja jämställdhet och ett jämställt föräldraskap.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Pågående uppdrag
1. Myndigheten fick i regleringsbrevet för 2017 i uppdrag att redovisa en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2017–2018. Redovisning av aktiviteter och resultat ska ske i myndighetens årsredovisningar för 2017 och 2018.
3.Myndigheten fick i regleringsbrevet för 2017 i uppdrag att redovisa en plan för hur myndigheten avser att bidra till att uppfylla målsättningarna i den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor (skr. 2016/17:10). Redovisning av aktiviteter och resultat ska ske i myndighetens årsredovisning för 2018.
Myndigheten för kulturanalys
Kulturdepartementet
Har till uppgift att, med utgångspunkt i de nationella kulturpolitiska målen, utvärdera, analysera och redovisa effekter av förslag och genomförda åtgärder inom kulturområdet. I uppgiften ingår att analysera utvecklingen både inom detta område och inom andra samhällsområden som har betydelse för kulturlivet.
Myndighetsinstruktion: 2011:124
Ska särskilt bedöma utvecklingen när det gäller mångfald, tillgänglighet och jämställdhet inom kulturområdet. Ska i sin verksamhet integrera ett jämställdhetsperspektiv.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Myndigheten för kulturanalys ska följa upp besöksutveckling och tillgänglighet på de centrala museerna, Forum för levande historia och Riksantikvarieämbetet. Uppföljningen ska innehålla följande uppgifter som ska redovisas totalt och per museum/besöksmål.
-antal besök per månad och för hela året, uppdelat på besökare upp t.o.m. 18 år respektive 19 år och äldre,
-förändring i besöksutveckling jämfört med föregående år i antal och i procent och även fördelat på ålder, kön, geografisk hemvist och skolbesök
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Försvarsdepartementet
Ansvarar för frågor om samhällets säkerhet när det gäller skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar. Ansvaret avser åtgärder före, under och efter en olycka eller en kris. Uppdraget spänner över hela hot- och riskskalan, från vardagens olyckor till stora katastrofer. Myndigheten har en viktig samordnande roll över sektorsgränser och ansvarsområden.
Myndighetsinstruktion: 2008:1002
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att utifrån planen för jämställdhetsintegrering 2015-2018, redovisa åtgärder och resultat av arbetet i årsredovisningarna för 2016-2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr.2016/17:10). Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018 och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015-2017.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska redovisa sin bedömning av uppnådda resultat avseende både prestationer och effekter. Redovisningen ska ske i en separat rapport i anslutning till årsredovisningen. Genomförda insatser ska redovisas och analyseras uppdelat på kön.
Vidtagna åtgärder i enlighet med den nationella handlingsplanen för genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet 2016-2020. 2. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att minska sjukfrånvaron vid myndigheten. Åtgärder för att komma tillrätta med skillnader i sjukfrånvaro mellan kvinnor och män ska särskilt kommenteras.
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Utbildningsdepartementet
Tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor. Sedan 2012 har myndigheten även fått i uppdrag att stödja regeringen i arbetet med frågor som rör det civila samhället.
Myndighetsinstruktion: 2015:49
Myndigheten ska inom ramen för sina insatser arbeta för att motverka diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Myndigheten ska i sina insatser inkludera ett aktivt
arbete med jämställdhetsintegrering. Myndigheten ska inom sitt verksamhetsområde redovisa statistik, uppföljningar och analyser med kön som övergripande indelningsgrund om det inte finns särskilda skäl mot detta.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhet
1. Myndigheten har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015—2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10). Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat i årsredovisningarna 2016—2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet) senast den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015—2017.
2. Myndigheten ska i enlighet med regeringsbeslut (S2015/05768/JÄM) främja användningen av effektiva våldsförebyggande program. Uppdraget ska slutredovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet med kopia till Utbildningsdepartementet) senast den 3 april 2018.
3. Myndigheten ska i enlighet med regeringsbeslut (S2016/02759/JÄM) genomföra informationsinsatser rörande hälsa och jämställdhet för nyanlända och asylsökande barn och unga. För uppdragets genomförande under 2018 får myndigheten använda högst 5 000 000 kronor, varav 3 500 000 kronor ska utbetalas till Stockholms läns landsting. Uppdraget förlängs och utöver vad som angivits i regeringsbeslutet ska myndigheten, i samråd med den nationella webbaserade ungdomsmottagningen UMO vid Stockholms läns landsting, Statens skolverk, Socialstyrelsen, länsstyrelserna, Statens institutionsstyrelse (SiS) och Jämställdhetsmyndigheten, genomföra utbildningsinsatser med koppling till en digital plattform. Kostnaderna ska belasta anslag 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder, ap.11 Särskilda jämställdhetsåtgärder – del till MUCF, inom utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering. Myndigheten ska lämna en redovisning till Regeringskansliet (Socialdepartementet med kopia till Utbildningsdepartementet) senast den 3 april 2019.
Myndigheten ska genomföra en undersökning av ungdomars attityder och värderingar. Denna undersökning bör liksom de tidigare attityd- och värderingsstudier som myndigheten har genomfört omfatta attityder och värderingar när det gäller livsåskådningsfrågor, demokrati, utbildning, arbete, kultur, fritid och hälsa. Resultatet ska redovisas uppdelat på ålder och kön.
Mänskliga rättigheter
1. Myndigheten ska främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck, integrera ett hbtq-perspektiv i den ordinarie verksamheten och vidta de insatser som myndigheten bedömer lämpliga. Dessa insatser ska vid behov koordineras och genomföras tillsammans med Diskrimineringsombudsmannen, Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och Statens kulturråd. För att underlätta samarbetet utses årligen en sammankallande myndighet. Under 2018 är Statens kulturråd sammankallande myndighet. Myndigheten (MUCF) ska även samverka med organisationer som företräder hbtq-personers rättigheter. Myndigheten ska lämna en redovisning med en bedömning av uppnådda resultat och effekter. Redovisningen ska lämnas i samband med årsredovisningen för 2018. Redovisningen ska utgå från regeringens strategi för lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
Myndigheten ska enligt regeringsbeslut (U2016/05627/UF) analysera och redovisa utvecklingen av ungdomars övergång mellan skola och arbetsliv. Analysen ska bidra till fördjupad kunskap om unga kvinnors och unga mäns olika förutsättningar och om villkoren för unga nyanlända och unga med funktionsnedsättning, i enlighet med vad som framkommer i regeringens strategi för unga som varken arbetar eller studerar (U2015/05478/UF
Myndigheten ska enligt regeringsbeslut (U2016/05627/UF) sprida goda exempel om hur det unga civilsamhället skapar mötesplatser och nätverk mellan unga nyanlända kvinnor och män och andra unga kvinnor och män.
Myndigheten ska enligt regeringsbeslut (U2014/03352/UC) stärka unga kvinnors och unga mäns möjligheter till inflytande i de demokratiska processerna. Myndigheten ska enligt regeringsbeslut (U2014/03843/UC) tillsammans med Barnombudsmannen stärka och sprida kunskap bland beslutsfattare och yrkesverksamma på kommun- och landstingsnivå om vad ett barnrätts- och ungdomsperspektiv innebär och hur man på ett meningsfullt sätt kan föra dialog med flickor och pojkar, unga kvinnor och unga män.
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys
Socialdepartementet
Utvärderar och analyserar såväl offentligt som privat finansierad hälso- och sjukvård, inklusive tandvård, samt vissa delar av socialtjänsten utifrån patienters och medborgares perspektiv. Den redovisar verksamheternas kvalitet och effektivitet samt utvärderar effekter av reformer och satsningar som regeringen gör.
Myndighetsinstruktion: 2010: 1385
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Uppdrag att följa upp regeringens satsning på förlossningsvården och andra insatser för kvinnors hälsa 2015-2019
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys ska följa upp regeringens satsning på förlossningsvården och andra insatser för kvinnors hälsa 2015-2019, i enlighet med regeringsbeslut III:1 den 27 oktober 2016 (dnr 2016/06724/FS). Enligt beslutet ska delrapporter redovisas den 1 mars 2018 och den 1 mars 2019 samt att hela uppdraget ska slutredovisas senast den 1 mars 2020. Redovisning av deluppdragen ändras till senast den 1 juni 2018 och senast den 1 juni 2019 samt slutredovisning ändras till den 30 september 2020.
Myndigheten för yrkeshögskolan
Utbildningsdepartementet
Beslutar vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan och beviljar statsbidrag till utbildningsanordnarna Vid myndigheten finns en tillsynsenhet som granskar och kontrollerar utbildningars kvalitet. Myndigheten ansvarar också för att analysera arbetsmarknadens behov av yrkeshögskoleutbildningar och redovisa de studerandes prestationer och sysselsättning efter slutförda studier. Slutligen samordnar och och stödjer myndigheten en nationell struktur för validering och är den nationella samordningspunkten för EQF – den europeiska referensramen för kvalifikationer för livslångt lärande.
Myndighetsinstruktion: 2011:1162
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Pågående uppdrag
1. Myndigheten har i enlighet med tidigare uppdrag redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att de jämställdhetspolitiska målen som anges i regeringens skrivelse Makt, mål och myndighet – feministisk politik för en jämställd framtid (skr. 2016/17:10) nås. Åtgärder enligt planen och deras resultat ska redovisas i årsredovisningarna för 2016–2018. Myndigheten ska även redovisa en beskrivning och analys av resultatet av arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2017 till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet med kopia till Socialdepartementet) senast den 22 februari 2018.
Mål
Andelen examinerade av antalet antagna kvinnor och män i yrkeshögskolans utbildningar ska öka. Detta gäller även andelen examinerade av antalet antagna utrikes födda kvinnor och män i utbildningarna.
Andelen examinerade kvinnor och män i yrkeshögskolans utbildningar som arbetar inom det område som deras yrkeshögskoleutbildning avser ska öka.
Mälardalens Högskola
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolor och universitet
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 40 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Naturvårdsverket
Miljö- och energidepartementet
Är samordnare i miljöarbetet – nationellt, inom EU och internationellt. Myndigheten tar fram och förmedlar kunskaper på miljöområdet, utarbetar förslag till mål, åtgärdsstrategier och styrmedel i miljöpolitiken samt genomför miljöpolitiska beslut. Naturvårdsverket ska även följa upp och utvärdera miljösituationen och miljöarbetet som underlag för en fortsatt utveckling av miljöpolitiken.
Myndighetsinstruktion: 2012:989
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Naturvårdsverket ska besluta hur medlen till miljöforskning ska fördelas. Medlen ska fördelas så att jämställdhet mellan kvinnor och män beaktas.
Medelsanvändning för Elfordonspremien
Naturvårdsverket ska redovisa hur anslag 1.19 Elcykelpremie har använts och fördelats enligt förordningen om bidrag till privatpersoner för inköp av eldrivna cyklar, mopeder eller motorcyklar. Redovisningen ska även innehålla en bedömning av resultatet och en beskrivning av hur arbetet med uppföljning av premien fortskrider. Individbaserad statistik ska där så är möjligt presenteras, kommenteras och analyseras uppdelat efter kön.
Uppdrag
Naturvårdsverket ska även redovisa ett underlag till den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen enligt klimatlagen ska ta fram vart fjärde år. Individbaserad statistik ska där det är relevant presenteras, analyseras och kommenteras uppdelat efter kön.
Redovisning av stöd till lokala klimatinvesteringar
Naturvårdsverket ska samlat redovisa medelsanvändningen för anslag 1:16 Klimatinvesteringar. Redovisningen ska inkludera beslutade investeringar, förväntade resultat och, där så är möjligt, vilka sysselsättningseffekter för kvinnor och män som användningen av anslaget har gett upphov till.
Nordiska Afrikainstitutet
Utrikesdepartementet
Ska främja och bedriva vetenskaplig forskning om Afrika samt främja samarbete och kontakter mellan nordiska och afrikanska forskare.
Myndighetsinstruktion: 2007:1222
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Under 2017 ska Nordiska Afrikainstitutet särskilt prioritera:
• att integrera ett rättighetsperspektiv, fattiga människors perspektiv på utveckling, ett jämställdhetsperspektiv, ett miljö- och klimatperspektiv och ett konfliktperspektiv i verksamheten
Nämnden för statligt stöd till trossamfund
Socialdepartementet
Handlägger ärenden som gäller statsbidrag till andra trossamfund än svenska kyrkan. Bidrag utgår till 36 samfund. Bidrag kan utgå som organisationsbidrag, verksamhetsbidrag eller projektbidrag.
Myndighetsinstruktion: 2007:1192
Ska i sin verksamhet integrera ett jämställdhetsperspektiv.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Informationsinsatser inför allmänna valen 2018
Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) får i uppdrag att stimulera trossamfundens arbete med informationsinsatser inför de allmänna valen 2018. Uppdraget innebär att informera om rösträttens betydelse och det praktiska röstningsförfarandet. Verksamheten ska inriktas på grupper av röstberättigade med lågt valdeltagande i tidigare allmänna val. I uppdraget ingår att följa upp och utvärdera arbetet med informationsinsatserna och könsuppdela utfallet där det är möjligt.
Pensionsmyndigheten
Socialdepartementet
Handhar den allmänna pensionen och har i uppdrag att förenkla information till pensionssparare och pensionärer.
Myndighetsinstruktion: 2009:1173
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål om pensionsinformation
Pensionsmyndigheten ska verka för att samtliga pensionssparare och pensionärer, såväl kvinnor som män, ska få en samlad bild av hela sin pension.
Mål om jämställda inkomstgrundade pensioner
Pensionsmyndigheten ska verka för att kunskapen om livsinkomstens och pensioneringstidpunktens betydelse för den framtida pensionen ökar för kvinnor och män.
Mål om att stärka pensionssparares och pensionärers ställning som konsumenter
Pensionsmyndigheten ska stärka pensionssparares och pensionärers ställning som konsumenter av finansiella produkter inom pensionsområdet genom att ge vägledning som är anpassad till kvinnors och mäns behov och livssituation.
Mål om bostadstillägg och återkravsärenden
Pensionsmyndigheten ska minska tiderna för genomströmning i återkravs- och bostadstilläggsärenden samt minska felaktiga utbetalningar i bostadstilläggsärenden, för kvinnor och män.
Mål om mörkertal inom bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd
Pensionsmyndigheten ska verka för att kvinnor och män som är berättigade till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd men inte har kunskap om förmånerna får ökad kunskap om dem.
Kvalitet i handläggningen
Pensionsmyndigheten ska redovisa kvaliteten i handläggningen av ärenden för kvinnor och män samt vilka åtgärder som har vidtagits för att förbättra kvaliteten. I redovisningen ska även ingå hur myndigheten arbetar för att minska de oavsiktliga felen.
Sjukfrånvaron vid myndigheten
Arbetsmiljön i staten ska vara god. Myndighetens ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits i syfte att minska sjukfrånvaron i myndigheten för kvinnor och män. Av rapporteringen ska framgå hur myndigheten arbetar med att upptäcka ohälsa hos kvinnor och män. Återrapportering ska ske i anslutning till årsredovisningen för 2018.
Pensionsgapets komponenter
Pensionsmyndigheten ska redovisa och kvantifiera hur olika intjänandehistorik bidrar till gapet mellan kvinnors och mäns inkomstgrundade pensioner. Gapet ska mätas som den procentuella skillnaden mellan kvinnors och mäns genomsnittliga pensioner. Analysen ska göras utifrån empiriska uppgifter och faktorer som finns i Pensionsmyndighetens register.
Analys av efterlevandeskyddet
Mot bakgrund av de förändringar som skett i frågan om medellivslängd och utträde från arbetslivet och mot bakgrund av ojämställdheten på arbetsmarknaden och dess effekter på pensionerna ska Pensionsmyndigheten göra en jämförande analys av efterlevandeskyddet före och efter 65 års ålder och utreda om avvägningen av de skilda förutsättningar som gäller alltjämt är rimlig.
Tidigare givna uppdrag i regleringsbrev eller särskilda regeringsbeslut
Jämställdhetsintegrering Regleringsbrev för 2015 Årligen i ÅR och 22 februari 2018.
Polarforskningssekretariatet
Utbildningsdepartementet
Ska främja och samordna svensk polarforskning. Det innebär bland annat att följa och planera forskning och utvecklingsarbete samt organisera och genomföra expeditioner i Arktis och Antarktis.
Myndighetsinstruktion: 2007:1072
Myndigheten ska när det gäller polarområdena främja jämställdhet mellan kvinnor och män inom forskning.
Polismyndigheten
Justitiedepartementet
Som ett led i samhällets verksamhet för att främja rättvisa och trygghet ska polisens arbete syfta till att
upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt att i övrigt tillförsäkra allmänheten skydd och annan hjälp.
Myndighetsinstruktion: 2014:1102
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Polismyndigheten ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att öka antalet poliser som är kvinnor av det totala antalet poliser, andelen kvinnor i ledningskompetens och andelen medarbetare med utländsk bakgrund.
Av redovisningen ska också framgå vilka åtgärder som vidtagits för att öka andelen kvinnor och andelen personer med utländsk bakgrund bland sökande och antagna till polisutbildningen.
Polismyndigheten ska i samband med årsredovisningen redovisa sitt arbete gällande den nationella handlingsplanen för genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet 2016-2020 (Ju2016/08896/LP(delvis)).
Post- och telestyrelsen
Näringsdepartementet
Verkar inom tele-, IT-, radio- och postområdena och har som mål att alla i Sverige ska ha tillgång till effektiva, prisvärda och säkra kommunikationstjänster.
Myndighetsinstruktion: 2007:951
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i all sin verksamhet och där det bedöms lämpligt särskilt belysa och beakta kvinnors och mäns villkor.
Revisorsnämnden
Justitiedepartementet
Beslutar om godkännande och auktorisation av revisorer samt registrering av revisionsbolag och utövar tillsyn över dessa revisorer och revisionsbolag.
Myndighetsinstruktion: 2007:1077
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Revisorsinspektionen ska redovisa hur många gånger prov för revisorsexamen anordnats under året, hur många som har deltagit i proven och hur många som har erhållit godkänt resultat. Redovisningen ska fördela sig på kvinnor och män.
Myndigheten ska redovisa antalet inkomna ansökningar och beslut om auktorisation, godkännande och registrering. Vidare ska myndigheten redovisa antalet auktoriserade respektive godkända revisorer i slutet av året. Redovisningen ska fördelas på kvinnor och män.
Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige
Arbetsmarknadsdepartementet
Har i uppdrag att förvalta Europeiska socialfondens program i Sverige. Europeiska socialfonden är EU:s viktigaste redskap för att främja sysselsättning och fler och bättre arbeten. Svenska ESF-rådet ansvarar även för Europeiska integrationsfondens program.
Myndighetsinstruktion: 2007:907
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Svenska ESF-rådet har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10). Svenska ESF-rådet ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisningar för 2016–2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete under 2015–2017.
Rättsmedicinalverket
Justitiedepartementet
Central förvaltningsmyndighet för rättspsykiatrisk, rättskemisk, rättsmedicinsk och rättsgenetisk verksamhet.
Myndighetsinstruktion: 2007:976
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Rättsmedicinalverket ska redovisa hur myndigheten arbetar för att åstadkomma en god kompetensförsörjning som minskar sårbarheten i bemanningen i hela myndigheten på både kort och lång sikt. Av redovisningen ska även framgå hur myndigheten arbetar med chefsförsörjning. Jämställdhetsperspektivet ska beaktas vid planering av åtgärder avseende kompetensförsörjning.
Rättsmedicinalverket har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2017-2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10). Redovisning av aktiviteter och resultat utifrån planen ska ske i myndighetens årsredovisningar för 2017 och 2018.
Arbetsmiljön i staten ska vara god. Rättsmedicinalverket ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits i syfte att förebygga och minska sjukfrånvaron för kvinnor och män anställda i myndigheten.
Sametinget
Kulturdepartementet
Är ett samiskt folkvalt organ som ska tillvarata samiska intressen och är samtidigt en statlig förvaltningsmyndighet. Den grundläggande uppgiften är att verka för en levande samisk kultur.
Myndighetsinstruktion: 2009:1395
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i myndighetens verksamhet. Myndigheten ska i beslut som rör individen utgå från kvinnors respektive mäns villkor och behov samt aktivt analysera konsekvenserna för kvinnor respektive män av de beslut som fattas. Individbaserad statistik ska genomgående presenteras och analyseras med kön som övergripande indelningsgrund, om det inte finns särskilda skäl mot detta.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Kultur
Sametinget ska bidra till utvecklingen av ett starkt och mångfaldigt konst- och kulturliv.
Sametinget ska redovisa det samlade resultatet av arbetet inom området kultur. Redovisningen ska bl.a. innefatta:
– fördelningen av medel från anslaget 1:2 Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete, ap. 5 Bidrag till samisk kultur under utgiftsområde 17. En jämförelse ska kunna göras mellan åren och eventuella skillnader mellan kvinnor och män ska analyseras och kommenteras,
Nationella minoriteter
Med utgångspunkt i nationell lagstiftning och Sveriges internationella åtaganden ska Sametinget i samråd med Länsstyrelsen i Stockholms län verka för att minoritetspolitikens fastställda mål med tre utpekade delområden uppnås.
Sametinget ska i samråd med Länsstyrelsen i Stockholms län redovisa utvecklingen inom det minoritetspolitiska målets delområden; diskriminering och utsatthet, inflytande och delaktighet samt språk och kulturell identitet. (…)
Eventuella skillnader mellan kvinnor och män ska analyseras och kommenteras. En samlad rapport ska lämnas till Regeringskansliet (Kulturdepartementet med kopia till Finansdepartementet) senast den 6 april 2018.
Uppdrag
Jämställdhetsintegrering
Sametinget har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10). Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisning för 2016–2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning senast den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Skatteverket
Finansdepartementet
Ansvarar bland annat för frågor om skatter, socialavgifter, folkbokföring och vissa borgenärsuppgifter.
Myndighetsinstruktion: 2007:780
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Skatteverket arbetar med jämställdhetsintegrering och bidrar därigenom till att regeringens jämställdhetspolitiska mål uppnås. Skatteverket ska redovisa resultatet av de aktiviteter som beskrivs i Skatteverkets hand- lingsplan för jämställdhetsintegrering 2015—2018. Myndigheten ska även lämna en separat redovisning i särskild ordning senast den 22 feb- ruari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015—2017.
Allmänhet och företag ska ha förtroende för Skatteverkets verksamhet och kvinnor och män ska ges samma möjligheter och villkor vid kontakter med myndigheten.
Skatteverket ska analysera och bedöma verksamhetens resultat och utveckling. Skillnader mellan kvinnors och mäns möjligheter och villkor ska inkluderas i analysen.
Skogsstyrelsen
Näringsdepartementet
Är förvaltningsmyndighet för frågor som rör skogsbruket och har till uppgift att verka för att landets skogar ska vårdas och brukas så att skogen ger en uthålligt god avkastning samtidigt som biologisk mångfald bevaras. Myndigheten arbetar också med att lyfta fram skogens värden för rekreation och friluftsliv.
Myndighetsinstruktion: 2009:1393
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet. Individbaserad statistik ska genomgående presenteras och analyseras med kön som övergripande indelningsgrund, om det inte finns särskilda skäl mot detta.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Skogsstyrelsen ska redovisa hur myndigheten har arbetat med att stärka kvinnor som är skogsägare och kvinnor som är verksamma i skogen, i syfte att skapa en jämställd skogssektor.
Skolforskningsinstitutet
Utbildningsdepartementet
Skolforskningsinstitutet ska bidra till att de verksamma inom skolväsendet ges goda förutsättningar att planera, genomföra och utvärdera undervisningen med stöd av vetenskapligt underbyggda metoder och arbetssätt. Myndigheten ska bidra till goda förutsättningar för barns och elevers utveckling och lärande och till förbättrade kunskapsresultat för elever.
Myndighetsinstruktion: 2014:1578
Myndigheten ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i
sin verksamhet.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Myndigheten har i enlighet med tidigare uppdrag redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att de jämställdhetspolitiska målen som anges i regeringens skrivelse Makt, mål och myndighet – feministisk politik för en jämställd framtid (skr. 2016/17:10) nås. Åtgärder enligt planen och deras resultat ska redovisas i årsredovisningarna för 2017 och 2018. Myndigheten ska även redovisa en beskrivning och analys av resultatet av arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2017 till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet med kopia till Socialdepartementet) senast den 22 februari 2018.
Socialstyrelsen
Socialdepartementet
Utövar tillsyn, utvecklar, samordnar samt bedriver utbildning inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten.
Myndighetsinstruktion: 2015:284
Socialstyrelsen ska inom sitt verksamhetsområde främja jämställdhet samt ha ett samlat ansvar för att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
11. Samverkan mellan tandvård och hälso- och sjukvård
(…)
Socialstyrelsen ska redovisa kostnadsberäkningar på de förslag som lämnas samt beakta såväl jämställdhets- som jämlikhetsperspektivet i uppdraget.
Socialtjänst m.m.
1. Hjälpmedel
Socialstyrelsen ska kartlägga och sprida exempel på systematiskt jämställdhetsarbete inom hjälpmedelsområdet. Exempel på sådant arbete är jämställdhetsintegrering. Kartläggningen bör även fokusera på kompetenssatsningar inom jämställdhet. Arbetet ska genomföras i dialog med Jämställdhetsmyndigheten. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 31 maj 2019.
10. Stöd till barn vars föräldrar har frihetsberövande insatser
Socialstyrelsen ska kartlägga vilka insatser barn vars föräldrar har frihetsberövande insatser erbjuds och om dessa insatser svarar upp mot de behov barnen kan tänkas ha. Socialstyrelsen ska utifrån resultatet även analysera om socialtjänsten har behov av stöd och i så fall vad och i vilken form. Ett jämställdhetsperspektiv ska särskilt beaktas i behovsbedömningen. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 14 december 2018.
Övriga uppdrag
7. Prostitution
Socialstyrelsen ska kartlägga vilka verksamheter inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården som har behov av kompetensinsatser för att bättre identifiera behoven hos kvinnor och män i prostitution och deras behov av skydd och stöd. Inom ramen för uppdraget ska även kompetens kring hbtq-personer som köper och säljer sexuella tjänster uppmärksammas. Utbildningsmaterial som tagits fram för vägledning till berörda yrkesgrupper ska spridas, t.ex. genom kunskapsguiden.se. Socialstyrelsen ska i genomförandet av uppdraget samråda med Jämställdhetsmyndigheten. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 30 november 2018.
8. Brottsofferverksamhet riktad till hbtq-personer
Socialstyrelsen får fördela medel för att fortsätta stödja de organisationer som arbetar för att utveckla brottsofferverksamhet riktad till hbtq-personer som utsatts för våld i nära relation. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Socialdepartementet) senast den 30 juni 2019. I redovisningen ska användningen av medlen framgå. Finansiering av uppdraget sker inom utgiftsområde 13 Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering, anslaget 3:1 Särskilda jämställdhetsåtgärder, anslagsposten 8 Särskilda jämställdhetsåtgärder – del till SOS.
Socialtjänst m.m.
3. Fallprevention
(…)
Vidare ska Socialstyrelsen fortsätta arbetet med att tillsammans med organisationer på äldreområdet och SKL genomföra en utbildningsinsats riktad till äldre kvinnor och män om hur äldre själva kan skydda sig mot fallolyckor.
8. Hemlöshet
(…)
Fokus för satsningen ska ligga på att förbättra situationen för akut hemlösa kvinnor och män. Fördelningen av medel räknas utifrån störst antal av personer i akut hemlöshet i Socialstyrelsens kartläggning av hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden 2017. Antalet kommuner som får ta del av medlen utgör de tio kommuner med flest antal akut hemlösa kvinnor och män.
(…)
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Utbildningsdepartementet
Ansvarar för statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor. Myndigheten har i uppgift att ge specialpedagogiskt stöd till huvudmän inom skolväsendet, främja tillgången till anpassade läromedel och fördela statsbidrag till vissa utbildningsanordnare. Dessutom är myndigheten huvudman för den statliga specialskolan för elever med vissa funktionsnedsättningar.
Myndighetsinstruktion: 2011:130
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
Specialpedagogiska skolmyndigheten har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2017–2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10). Redovisning av aktiviteter och resultat ska ske i myndighetens årsredovisningar för 2017 och 2018.
Statens beredning för medicinsk utvärdering
Socialdepartementet
Utvärderar sjukvårdens metoder. Myndigheten arbetar med att systematiskt söka, kvalitetsgranska och väga samman forskningsresultat från hela världen. SBU bedriver alltså ingen egen forskning utan samlar, granskar och väger samman andras forskningsresultat.
Myndighetsinstruktion: 2002:1085
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Arbetsmiljöns betydelse för uppkomst av sjukdom
SBU ska systematiskt sammanställa kunskap om arbetsmiljöns betydelse för uppkomst av sjukdom. I uppdraget ska särskilt kvinnors arbetsmiljöer beaktas.
Statens energimyndighet
Miljö- och energidepartementet
Arbetar inom flera större arbetsområden för att skapa villkoren för en effektiv och hållbar energianvändning och en kostnadseffektiv svensk energiförsörjning. Myndigheten bedriver forskningsfinansiering för att effektivisera användningen av energi samt för att främja ny energiteknik och ny energiproduktion. Energimyndigheten ansvarar även för betydande delar av elcertifikatsystemet.
Myndighetsinstruktion: 2017:1270
9. integrera ett jämställdhetsperspektiv i myndighetens verksamhet och främja jämställdhet vid fördelning av medel för forsknings- och innovationsverksamhet,
10. verka för att ett köns- och genusperspektiv inkluderas i den forsknings- och innovationsverksamhet som myndigheten finansierar, när det är tillämpligt,
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Statens energimyndighet ska redogöra för hur den arbetat och avser arbeta, på strategisk nivå, för att främja jämställdhet inom myndigheten och i energisektorn.
Statens institutionsstyrelse
Socialdepartementet
Ansvarar för tvångsvård av unga och vuxna på särskilda institutioner.
Myndighetsinstruktion: 2007:1132
Ska utforma sin verksamhet så att den utgår från flickors och pojkars samt kvinnors och mäns villkor och behov.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
5. SiS har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen. Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisning för 2016–2018.(…)
Statens jordbruksverk
Näringsdepartementet
Är förvaltningsmyndighet på det jordbrukspolitiska området och har ansvar för frågor som gäller jordbruk, djurhållning, trädgård, rennäring och landsbygdsutveckling. SJV är även chefsmyndighet för landets distriktsveterinärer.
Myndighetsinstruktion: 2009:1464
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet.
Individbaserad statistik ska genomgående presenteras och analyseras med kön som övergripande indelningsgrund om det inte finns särskilda skäl mot detta.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jordbruket ska uppdatera statistik och se över de indikatorer som presenteras i rapport 2005:17 Jämställdhet inom jordbruket och landsbygden – indikatorer om jämställdhet för EU-stöd utifrån de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10 Makt, mål och myndighet – feministisk politik för en jämställd framtid).
Statens konstråd
Kulturdepartementet
Har som uppgift att förse de byggnader som innehåller statlig verksamhet med god samtidskonst. SK gör även insatser i gemensamma miljöer som inte är statliga samt informerar om den offentliga konsten i samhället.
Myndighetsinstruktion: 2007:1188
Ska i sin verksamhet integrera ett jämställdhetsperspektiv.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
Statens konstråd har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10). Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisning för 2016–2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning senast den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Statens kulturråd
Kulturdepartementet
Är en central förvaltningsmyndighet inom kulturområdet. Kulturrådet handhar frågor som rör teater, dans, musik, litteratur, kulturtidskrifter, folkbibliotek, konst, museer, utställningsverksamhet, kulturforskning med mera. Kulturrådet fördelar statligt stöd inom kulturområdet, ger regeringen underlag för kulturpolitiska beslut och informerar om kultur och kulturpolitik.
Myndighetsinstruktion: 2012:515
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet. Ska ha ett samlat ansvar för att inom sitt verksamhetsområde främja lika rättigheter och möjligheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
Statens kulturråd har, i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering, redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå såväl de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10) som de nationella kulturpolitiska målen. Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisningar för 2016–2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning senast den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Statens musikverk
Kulturdepartementet
Ska främja ett varierat musikaliskt utbud i hela landet som är präglat av konstnärlig förnyelse och hög kvalitet. Myndigheten ska också understödja utvecklingen av ett professionellt musikliv. Det innebär att myndigheten ska vara en resurs för musiklivet genom att ta till vara initiativ från musiklivet, koordinera och stödja samverkansprojekt av nationellt intresse samt vara en nationell part vid internationellt samarbete. Statens musikverk ska även dokumentera, främja, bygga upp kunskap om och tillgängliggöra teaterns, dansens och musikens kulturarv.
Myndighetsinstruktion: 2010:1922
Ska i sin verksamhet integrera ett jämställdhets-, mångfalds- och barnperspektiv.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering
Statens musikverk har, i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering, redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva jämställdhetsintegrering under 2015–2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå såväl de jämställdhetpolitiska (skr. 2016/17:10) som de nationella kulturpolitiska målen. Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av jämställdhetsintegreringen i myndighetens årsredovisningar för 2016–2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning senast den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Statens skolinspektion
Utbildningsdepartementet
Ansvarar för kvalitetsgranskning av skolväsendet, förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen samt tillsyn över det offentliga skolväsendet och för den av det allmänna anordnande förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen med mera. Skolinspektionen ansvarar vidare för så kallad tillståndsprövning av fristående skolor. Det innebär att myndigheten beslutar om godkännande av och rätt till bidrag för fristående skolor, samt om återkallande av sådant godkännande och sådan rätt till bidrag. Dessutom är Skolinspektionen värdmyndighet för Skolväsendets överklagandenämnd och vid Skolinspektionen finns också barn- och elevombudet.
Myndighetsinstruktion: 2011:556
Ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet. Barn- och elevombudet ska ta initiativ till eller medverka i utbildnings- och informationsverksamhet som rör 6 kap. skollagen samt genom rådgivning och upplysning förklara hur bestämmelserna förhåller sig till diskrimineringslagen.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering:
Myndigheten har i enlighet med tidigare uppdrag redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2018. Myndigheten ska även redovisa en beskrivning och analys av resultatet av arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2017 till Regeringskansliet. Skolinspektionen ska särskilt redovisa erfarenheter av tillgången till personal med kompetens att tillgodose behovet av vägledning inför utbildning och yrkesval hos flickor och pojkar samt unga kvinnor och män i grundskolan och grundsärskolan samt gymnasieskolan och gymnasiesärskola.
Statens skolverk
Utbildningsdepartementet
Är förvaltningsmyndighet för det offentliga skolväsendet och för den av det allmänna anordnande förskoleverksamheten och skolbarnsomsorgen. Myndighetens verksamhet ska främja att alla barn, elever och vuxenstuderande får tillgång till en likvärdig utbildning av god kvalitet, samt bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever och vuxenstuderande. Skolverket ska bidra till måluppfyllelsen inom utbildningsområdet genom att svara för uppföljning, utvärdering och utveckling av skolväsendet, förskoleverksamheten, skolbarnsomsorgen och vuxenutbildningen samt för vissa styrdokument.
Myndighetsinstruktion: 2015:1047
och perspektivet mänskliga rättigheter i sin verksamhet. All individbaserad information som myndigheten redovisar ska vara uppdelad på kön, om det inte finns särskilda skäl som talar emot detta.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Förslag till ändringar i läroplaner: Statens skolverk ska föreslå ändringar i läroplanerna för gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och vuxenutbildningen för att förtydliga skolans uppdrag att motverka traditionella könsmönster, att gestalta och förmedla värden som jämställdhet mellan kvinnor och män samt att aktivt och medvetet främja deras lika rättigheter och möjligheter.
Jämställdhetsintegrering:
Uppdraget ändras så att Statens skolverk även ska lämna en delredovisning i särskild ordning senast den 22 februari 2018 och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Statistiska centralbyrån (SCB)
Finansdepartementet
Ansvarar för officiell statistik och för annan statlig statistik. Utöver det som följer av förordningen om den officiella statistiken ska SCB utveckla, framställa och sprida statlig statistik. SCB ska även samordna det statliga statistiksystemet och samordna överlämnandet av statistiska uppgifter till internationella organisationer.
Myndighetsinstruktion: 2007:762
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Myndigheten har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering 2017 och 2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10). Redovisning av genomförda aktiviteter och uppnådda resultat ska ske i myndighetens årsredovisningar för 2017 och 2018. Myndigheten ska lämna uppgifter om tillgänglighet och könsuppdelning m.m. enligt 13 och 14 §§ förordningen (2001:100) om
den officiella statistiken. Uppföljningen av könsuppdelning av statistiken ska ha två syften; dels att förmedla resultaten av uppföljningen, dels att inhämta information om bakomliggande orsaker till att statistiken inte alltid redovisas könsuppdelad. Omfattningen av uppföljningen och återrapporteringen till de statistikansvariga myndigheterna beslutas av myndigheten och styrs av erfarenheter från tidigare genomförda
uppföljningar av könsuppdelning av statistiken.
Myndigheten ska med utgångspunkt i det nationella målet för funktionshinderspolitiken (prop. 2016/17:188), samt målen för Agenda 2030, redovisa data för att möjliggöra uppföljning av levnadsvillkoren för flickor, pojkar, kvinnor och män med funktionsnedsättning. Myndigheten ska, i den utsträckning som det är möjligt, redovisa uppgifter i befintlig statistik om personer med funktionsnedsättning utifrån bl.a. kön, ålder och utländsk bakgrund, samt enligt överenskommen tidpunkt och form, överlämna färdigställd statistik till Myndigheten för delaktighet för att möjliggöra uppföljning av funktionshinderspolitiken och genomförandet av Agenda 2030.
Statens tjänstepensionsverk
Finansdepartementet
Ska sköta tjänstepensioner med statlig anknytning på ett serviceinriktat, säkert och effektivt sätt. SPV administrerar tjänstepensioner och andra avtalsförmåner för stat och statliga bolag. Tjänstepensionen är ett komplement till den allmänna pensionen.
Myndighetsinstruktion: 2007:832
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Myndigheten skall särskilt redovisa hur myndigheterna samt de anställda och pensionärerna, uppdelat på kön, bedömer den service och information som myndigheten ger, med kommentarer av eventuella skillnader mellan kvinnor och män i de respektive grupperna. Sjukfrånvaro: Myndigheten ska redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att minska sjukfrånvaron bland kvinnor och män vid myndigheten.
Stockholms konstnärliga högskola
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolelag och Högskoleförordning
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 40–60 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer
Stockholms universitet
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolelag och Högskoleförordning
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Av årsredovisningen ska framgå det kända antalet studenter med funktionshinder i studiesituationen med fördelning per funktionshinder och kön. Sammanställningen ska redovisas på nationell nivå.
Rekryteringsmål för professorer: Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 46 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll
Utrikesdepartementet
Är central myndighet för teknisk kontroll och fungerar bland annat som ackrediteringsorgan för laboratorier, certifieringsorgan och miljökontrollanter.
Myndighetsinstruktion: 2009:895
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Åtgärder mot sjukfrånvaro: Swedac ska i årsredovisningen för 2018 redovisa vilka åtgärder som vidtagits under året för att förebygga sjukfrånvaro hos myndighetens anställda. Redovisningen bör inkludera ett jämställdhetsperspektiv.
Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida)
Utrikesdepartementet
Är central förvaltningsmyndighet för Sveriges bilaterala utvecklingssamarbete med utvecklingsländer och för stödet till länder i Central- och Östeuropa för att främja säkerhet, demokrati och en hållbar utveckling.
Myndighetsinstruktion: 2010:1080
För att uppfylla det biståndspolitiska målet ska myndighetens verksamhet utgå från och genomsyras av […] ett integrerat jämställdhetsperspektiv som inkluderar en analys av kvinnors och flickors respektive mäns och pojkars situation.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Sida ska i årsredovisningen lämna en övergripande redovisning av resultat av verksamhet som bidrar till att uppfylla målet för det internationella biståndet. Sida ska lämna en redovisning av resultat för global jämställdhet. Hållbar upphandling: Sida ska redovisa en plan för ökad tillämpning av miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbar upphandling som beaktar ett jämställdhetsperspektiv i investeringsprojekt som Sida medverkar i bilateralt samt de åtgärder som vidtagits för att stärka den interna kompetensen kring upphandling och hållbar upphandling inom Sida.
Funktionshindersperspektiv i internationellt utvecklingssamarbete
Sida ska, i dialog med Myndigheten för delaktighet, redovisa hur myndighetens insatser och uppföljning inom det internationella utvecklingssamarbetet inkluderar personer med funktionsnedsättning, ett jämställdhetsperspektiv bör belysas i redovisningen.
Jämställdhetskonferens
Sida ska stödja Regeringskansliet (Utrikesdepartementet) och Svenska institutet i förberedelser, genomförande och uppföljning av en jämställdhetskonferens under våren 2018.
Jämställdhetsintegrering: Sida har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2016-2018 i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen. Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisningar för 2016-2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018 och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015-2017.
Den svenska resursbasen: Sida ska stärka den svenska resursbasens engagemang i genomförandet av utvecklingssamarbetet. Svenska civilsamhällesorganisationers kompetens, erfarenheter och nätverk ska tillvaratas.
FN:s säkerhetsråds resolution 1325 (2000): Sida ska ge en samlad redovisning av vilka åtgärder som har vidtagits för att efterleva FN:s säkerhetsråds resolution 1325 (2000) och efterföljande resolutioner om kvinnor, fred och säkerhet i enlighet med Sveriges nationella handlingsplan på området.
Sida ska göra en samlad redovisning av den verksamhet som bedrivs i samverkan med andra svenska myndigheter (andra myndigheters biståndsfinansierade verksamhet och tjänsteexport). Redovisningen ska innehålla kostnader uppdelat per myndighet samt en bedömning av verksamhetens resultat för kvinnor och män, flickor och pojkar.
Genomförandet av vissa strategier: Inom ramen för utvecklingssamarbetet med Sydsudan ges Sida fortsatt i uppdrag att utvidga verksamheten till att också innefatta stöd till genomförande av fredsprocessen, med särskild betoning på kvinnors deltagande i fredsprocessen.
Svenska institutet
Utrikesdepartementet
Ska sprida kunskap om Sverige i utlandet och svara för utbyte med andra länder inom kultur, utbildning, forskning och samhällsliv i övrigt.
Myndighetsinstruktion: 2015:152
Ska inom sitt verksamhetsområde integrera ett jämställdhetsperspektiv samt ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Konferens om jämställdhet: Svenska institutet har fått i uppdrag (UD2017/17974/FH) att ansvara för förberedelser, genomförande och uppföljning av en konferens våren 2018, som ett led i arbetet med den feministiska utrikespolitiken och Agenda 2030, i enlighet med de biståndspolitiska målen samt som en del i ett långsiktigt och samordnat kommunikationsarbete. Uppdraget ska genomföras i nära samråd med Regeringskansliet med stöd av andra berörda myndigheter och i dialog med andra samhällsaktörer. Syftet med konferensen är att främja global jämställdhet och bidra till genomförandet av FN:s hållbarhetsmål, i synnerhet målet om jämställdhet (SDG 5) och fredliga och inkluderande samhällen (SDG 16). Detta ska ske genom dialog och utbyte av goda exempel inom jämställdhetsområdet.
Genomförande av Agenda 2030
Svenska institutet har i regleringsbrev för budgetåret 2017 fått i uppdrag att utveckla stöd till utlandsmyndigheterna för att främja Agenda 2030 och dess globala mål. I arbetet med Sverigefrämjande och offentlig diplomati ska fokus läggas på konkreta exempel på genomförande kopplat till mål 5 (jämställdhet och jämställdhetsperspektivet i hela agendan).
Sveriges domstolar
Justitiedepartementet
Domstolsverkets uppgift är att ge administrativt stöd och service åt de allmänna domstolarna, de allmänna förvaltningsdomstolarna, hyres- och arrendenämnderna, Rättshjälpsmyndigheten och Rättshjälpsnämnden. Domstolsverket ska i fråga om dessa
1. i administrativt hänseende leda och samordna verksamheten för att skapa förutsättningar för en rättssäker verksamhet och se till att den bedrivs effektivt,
2. åstadkomma en ändamålsenlig resursfördelning,
3. vara en drivande och stödjande kraft i utvecklings- och kvalitetsarbete,
4. arbeta för god tillgänglighet och information när det gäller verksamheten, och
5. arbeta för god samverkan dem emellan och med andra berörda myndigheter.
Myndighetsinstruktion: 2007:1073
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering: Domstolsverket har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering under 2016–2018 (Ju2015/01025/DOM). Syftet är att verksamheten inom Sveriges Domstolar ska bidra till att nå de jämställdhetpolitiska målen (skr. 2016/17:10). Domstolsverket ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i årsredovisningen för 2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)
Näringsdepartementet
Myndighetsinstruktion: 1993:221
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering: SLU har tagit fram en plan för hur lärosätet avser att utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10), t.ex. i fråga om lika möjligheter till karriärvägar, könsbundna studieval och genomströmning. Enligt uppdraget ska planen innehålla utvecklingsbehov, mål och aktiviteter som lärosätet avser att vidta under 2017–2019 samt beskriva på vilket sätt jämställdhet ska integreras och bli en del av lärosätets ordinarie verksamhet, exempelvis i lärosätets styrprocesser.
Åtgärder och resultat utifrån planen ska redovisas i årsredovisningen. SLU ska i årsredovisningen också redovisa hur man beaktar jämställdhet vid fördelning av forskningsmedel.
SLU får i sitt arbete med jämställdhetsintegrering inhämta stöd från Jämställdhetsmyndigheten.
Rekryteringsmål för professorer:Under 2017–2019 har SLU ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 51 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden
Justitiedepartementet
Utövar tillsyn över brottsbekämpande myndigheters användning av hemliga tvångsmedel och kvalificerade skyddsidentiteter samt över Säkerhetspolisens behandling av personuppgifter.
Myndighetsinstruktion: 2007:1141
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Kompetensförsörjning: Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska i årsredovisningen redovisa hur myndigheten arbetar för att åstadkomma en kompetensförsörjning som är hållbar både på kort och på lång sikt. Jämställdhetsperspektivet ska beaktas vid planering av åtgärder avseende kompetensförsörjning.
Södertörns högskola
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: Högskolelag och Högskoleförordning
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 52 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Socialdepartementet
Beslutar om vilka läkemedel och varor som ska ingå i läkemedelsförmånerna och sätter även pris på dessa produkter. Dessutom beslutar TLV om vilka läkemedel som ska ingå i högkostnadsskyddet för tandvård och vilken tandvård som ska subventioneras av staten, samt referenspriser för olika tandvårdsåtgärder.
Myndighetsinstruktion:2007:1206
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Fortsatt uppföljning av läkemedelskostnader
TLV ska löpande följa den överenskommelse som regeringen har tecknat med Läkemedelsindustriföreningen (dnr S2013/06192/FS) i syfte att säkerställa att priserna sänks på ett sätt som motsvarar den överenskomna besparingen. Vidare ska TLV redovisa de besparingar som genereras genom myndighetens arbete med att utveckla prissättningen. I det ingår också att särredovisa besparingen för varje genomförd omprövning. TLV ska därutöver redovisa hur kostnaderna för patienterna och för läkemedelsförmånerna påverkas av vidtagna åtgärder. Ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med i den utsträckning som det är möjligt.
Tillväxtverket
Näringsdepartementet
Arbetar för fler och växande företag samt ett hållbart och konkurrenskraftigt näringsliv i alla delar av landet.
Myndighetsinstruktion: 2009:145
De insatser som Tillväxtverket utvecklar och genomför ska beakta kvinnors och mäns behov.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Utveckling av de regionala företagsstöden avseende jämställdhet, integration och miljö, inklusive klimat, Bidra till att utveckla de regionala företagsstöden avseende jämställdhet, integration och miljö, inklusive klimat.
Totalförsvarets rekryteringsmyndighet
Försvarsdepartementet
Genomför på uppdrag av Försvarsmakten urvalstester av dem som sökt till Försvarsmaktens utbildningar. Kan också utföra andra uppdrag för Försvarsmaktens räkning, och göra urvalstester åt andra myndigheter, kommuner, landsting och enskilda. (Bland annat polisaspiranter, personal till Kriminalvården, tullen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)
Myndighetsinstruktion: 2010:1472
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhet: Totalförsvarets forskningsinstitut ska utifrån den i augusti 2017 redovisade analysen ta fram en plan för hur myndigheten avser att fortsätta utveckla myndighetens verksamhet ur ett jämställdhetsperspektiv. Planen ska beskriva på vilket sätt jämställdhet ska integreras i myndighetens ordinarie verksamhet och innehålla identifierade utvecklingsbehov och mål samt aktiviteter som myndigheten avser att vidta och genomföra under 2018.
Bidrag till genomförandet av handlingsplanen Kvinnor, fred och säkerhet 2016-2020: Totalförsvarets forskningsinstitut ska bidra till genomförandet av den nationella handlingsplanen för genomförande av FN:s säkerhetsrådsresolutioner om kvinnor, fred och säkerhet 2016–2020, regeringens beslut den 2016-04-20 (UD2016/07898/KH). Återredovisning ska ske i enlighet med handlingsplanen.
Tullverket
Finansdepartementet
Ansvarar för tullfrågor. Det innebär att Tullverket fastställer och tar ut tullar, mervärdeskatt och andra skatter samt avgifter så att en riktig uppbörd kan säkerställas. Tullverket övervakar och kontrollerar trafiken till och från utlandet så att bestämmelser om in- och utförsel av varor följs.
Myndighetsinstruktion: 2007:782
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Verksamhet: Tullverket ska bidra till att säkerställa finansieringen av den offentliga sektorn och bidra till ett väl fungerande samhälle för allmänhet och företag samt motverka brottslighet. Allmänhet och företag ska ha förtroende för Tullverkets verksamhet och kvinnor och män ska ges samma möjligheter och villkor vid kontakter med myndigheten.
Generella redovisningskrav:
Tullverket ska analysera och bedöma verksamhetens resultat och ut- veckling. Skillnader mellan kvinnors och mäns möjligheter och villkor ska inkluderas i analysen. Myndigheten ska i relevanta delar använda och redovisa 10-åriga tidsserier. En sammanställning över de indikatorer som används ska redovisas i en bilaga.
Umeå universitet)
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: Högskolelag och Högskoleförordning
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 52 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Universitet och högskolor
Myndighetsintruktion: Högskolelag och Högskoleförordning
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering: Varje universitet och högskola har tagit fram en plan för hur lärosätet avser att utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i syfte att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10), t.ex. i fråga om lika möjligheter till karriärvägar, könsbundna studieval och genomströmning. Enligt uppdraget ska planen innehålla utvecklingsbehov, mål och aktiviteter som lärosätet avser att vidta under 2017–2019 samt beskriva på vilket sätt jämställdhet ska integreras och bli en del av lärosätets ordinarie verksamhet, exempelvis i lärosätets styrprocesser.
Åtgärder och resultat utifrån planen ska redovisas i årsredovisningen. Universitet och högskolor ska i årsredovisningarna också redovisa hur de beaktar jämställdhet vid fördelning av forskningsmedel.
Universiteten och högskolorna får i sitt arbete med jämställdhetsintegrering inhämta stöd från Jämställdhetsmyndigheten.
Universitets- och högskolerådet (UHR)
Utbildningsdepartementet
Universitets- och högskolerådet ansvarar för uppgifter i fråga om service, samordning, främjande och utvecklande verksamhet samt internationellt samarbete och mobilitet inom utbildningsområdet.
Myndighetsinstruktion: 2012:811 (2014:965)
Myndigheten ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet.
Myndigheten ska inom högskolan motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Jämställdhetsintegrering: Myndigheten har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering umder 2016–2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10). Myndigheten ska årligen redovisa åtgärder och resultat med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisningar för åren 2016–2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018 och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Universitetskanslersämbetet (UKÄ)
Utbildningsdepartementet
Universitetskanslersämbetet ansvarar för uppgifter i fråga om kvalitetssäkring, granskning av effektivitet, uppföljning, tillsyn och chefsutveckling.
Myndighetsinstruktion: 2012:810
Myndigheten ska integrera ett jämställdhetsperspektiv i sin verksamhet.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Redovisning av arbete med jämställdhetsintegrering:
Universitetskanslersämbetet har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2016–2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10).
Myndigheten ska årligen redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisningar för åren 2016–2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018 och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015–2017.
Uppsala universitet
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: se Högskolelag och Högskoleförordning
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 48 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.
Verket för innovationssystem (Vinnova)
Näringsdepartementet
Ska främja hållbar tillväxt genom utveckling av effektiva svenska innovationssystem inom verksamhetsområdena teknik, transport, kommunikation och arbetsliv samt genom finansiering av behovsmotiverad forskning.
Myndighetsinstruktion: 2009:1101
Ska beakta forskningsetiska frågor, främja jämställdhet inom sitt verksamhetsområde och främja forskning om jämställdhet med
fokus på vad som hindrar eller möjliggör innovation. Förordning (2013:1094).
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Utvärderingar: Vinnova ska genomföra minst två utvärderingar av genomförda insatser. De insatser som utvärderas ska vara av budget- och verksamhetsmässig betydelse. Ett jämställdhetsperspektiv ska ingå i utvärderingen.
Vetenskapsrådet
Utbildningsdepartementet
Ska stödja grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom alla vetenskapsområden, och den huvudsakliga uppgiften är att fördela medel till forskning i konkurrens. Vetenskapsrådet ansvarar också för forskningsstrategiska frågor, analys, forskningsinformation och forskningskommunikation.
Myndighetsinstruktion: 2009:975
Ska främja jämställdhet mellan kvinnor och män inom sitt verksamhetsområde och rapportera i vilken utsträckning hänsyn tagits till könsspecifika förhållanden inom sina ämnesområden. Ska även sträva efter en jämn könsfördelning i beredningsorganisationen.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Plan för jämställdhetsintegrering: Vetenskapsrådet har i enlighet med tidigare uppdrag om jämställdhetsintegrering (U2013/7800/F) redovisat en plan för hur myndigheten avser att bedriva arbetet med jämställdhetsintegrering under 2015–2018. Syftet är att verksamheten ska bidra till att nå de jämställdhetspolitiska målen (skr. 2016/17:10). Myndigheten ska redovisa åtgärder och resultat av arbetet med jämställdhetsintegrering i myndighetens årsredovisningar för 2017 och 2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018 och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete för perioden 2015–2017 till Regeringskansliet (Utbildningsdepartementet med kopia till Socialdepartementet).
Forskning om jämlika villkor: Vetenskapsrådet ska under 2018 fördela 10 miljoner kronor till forskning som har ett tydligt jämlikhets- och jämställdhetsperspektiv. För att kunna bemöta de stora samhällsutmaningarna och skapa ett hållbart samhälle behöver orättvisor mellan människor som grundas på t.ex. kön eller socioekonomisk, etnisk och kulturell bakgrund utjämnas. Satsningen bör komma den forskning till del som är av hög kvalitet och kan bidra till ökad kunskap om faktorer som påverkar jämlikhet och jämställdhet i samhället.
Åklagarmyndigheten
Justitiedepartementet
Leder förundersökningen av ett brott, beslutar om åtal ska väckas och för talan i domstolen.
Myndighetsinstruktion: 2015:743
Anställningar och uppdrag
Ordföranden och övriga ledamöter i rådet och deras ersättare utses av regeringen för en tid av högst tre år. Rådet ska bestå av personalföreträdare vid Åklagarmyndigheten och andra företrädare för myndigheten samt representanter från Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Domstolsverket. Rådet bör ha en jämn könsfördelning.
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Åklagarmyndigheten ska redovisa hur myndigheten arbetar för att åstadkomma en kompetensförsörjning som är hållbar både på kort och lång sikt. Jämställdhetsperspektivet ska beaktas vid planering av åtgärder avseende kompetensförsörjning. Av redovisningen ska även framgå hur Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten samarbetar i kompetensförsörjningsfrågor. Jämställdhetsintegrering: Redovisning av aktiviteter och resultat i årsredovisningarna för 2017 och 2018. Myndigheten ska även lämna en delredovisning i särskild ordning den 22 februari 2018, och då beskriva och analysera resultatet av genomfört arbete 2015-2017 (Ju2014/7867/Å).
Örebro universitet
Utbildningsdepartementet
Myndighetsinstruktion: Högskolelag och Högskoleförordning
Regleringsbrev och uppdrag 2018:
Mål och återrapporteringskrav
Rekryteringsmål för professorer
Under 2017–2019 har lärosätet ett mål för könsfördelningen bland nyrekryterade professorer om 51 procent kvinnor. I målet inkluderas befordrade professorer och gästprofessorer, men inte adjungerade professorer.