Liberalerna
Vad anser ert parti är orsaken och förklaringen till ojämställdheten?
Det finns starka traditioner och strukturer som begränsar individens frihet och möjlighet att delta fullt ut i samhället. I dagens Sverige skiljer det 3,6 miljoner kronor i livsarbetsinkomst mellan en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna, kvinnor tar ut tre gånger fler föräldradagar än män, traditionellt kvinnliga yrken präglas av lägre löner än traditionellt manliga yrken och kvinnor löper långt större risk att råka ut för grovt våld i det egna hemmet.
Vi utgår från dessa fakta, ser hur de drabbar individer, ser strukturerna bakom och arbetar för förändring. Det är detta som är liberal feminism.
Vad anser ert parti viktigast att arbeta med utifrån delmål 1, jämn fördelning av makt och inflytande?
Stoppa våldet mot kvinnor, stäng lönegapet mellan kvinnor och män och jämställ föräldraskapet.
Vad för krav driver ert parti inom delmål 1?
Vi vill att de av Folkpartiet initierade satsningarna mot mäns våld mot kvinnor ska fortsätta. All lönediskriminering ska bekämpas, bland annat genom ett större genomslag för lönekartläggningarna. Det ska finnas bättre möjlighet till lönekarriär i kvalificerade kvinnodominerade yrken som lärare och sjuksköterskor. Jämställdhetsintegrera all offentlig verksamhet. Föräldraförsäkringen måste bli mer jämställd. Folkpartiet vill öronmärka en tredje månad åt vardera föräldern. Vårdnadsbidraget ska slopas.
Vad anser ert parti viktigast att arbeta med utifrån delmål 2, ekonomisk jämställdhet?
Kvinnor och män ska ha samma frihet och självständighet, samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter och samma makt att forma sina liv. Det förutsätter en inkomst som det går att leva på.
Vad för krav driver ert parti inom delmål 2?
Tack vare regeringens ekonomiska politik har kvinnor fått bättre ekonomiska förutsättningar. Sedan 2006 har den genomsnittliga arbetstiden för kvinnor ökat, och andelen kvinnor som arbetade heltid 2012 var högre än någonsin tidigare. Längre arbetstid i kombination med jobbskatteavdraget har gett mer kvar i plånboken och inneburit en stor ekonomiskt förbättring och ökad frihet för många kvinnor.
Alla anställda i offentlig sektor bör ha möjligheten att arbeta heltid om de så önskar. Det obetalda arbetet måste fördelas mer lika och där är ett jämställt föräldraskap en central del. Det som anses vara traditionellt kvinnligt arbete ska också uppvärderas. Det är inte hållbart att betala mer för verkstaden än för vården. Vi tror också det är nödvändigt att göra en jämställdhetspolitisk analys av pensionssystemet. Det är ett rättvist system i en orättvis värld och ekonomisk självständighet livet ut inkluderar också de år man är pensionär.
Folkpartiet arbetar också för att höja lönerna för lärare, sjuksköterskor och andra kvalificerade kvinnodominerade yrken i offentlig sektor. Folkpartiets satsning på karriärlöner för skickliga lärare höjer lönenivån i Sveriges största kvinnliga akademikeryrke. Vi vill utvidga denna reform så att den också omfattar förskollärare. Det handlar också om att skapa en jämställd skola som gör att elever vågar göra studie- och yrkesval utan att hindras av traditionella könsmönster.
Folkpartiet har varit starkt pådrivande för den svenska jämställdhetslagstiftningen. Vi var det första parti i Sverige som krävde ett förbud mot könsdiskriminering. Nu vill vi gå vidare genom att förbättra arbetet med lönekartläggningar, bland annat genom att de ska ske oftare än vart tredje år. Vi driver även frågan om en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen och att vårdnadsbidraget ska avskaffas.
Den bristande jämställdheten drabbar alla – även män och pojkar. I skolan presterar flickor bättre än pojkar i alla ämnen utom idrott. En av fyra 15-åriga pojkar har inte lärt sig läsa på den grundläggande nivån, och vårterminen 2012 var de underkända pojkarna dubbelt så många som flickorna.
Folkpartiet har redan förändrat mycket i den svenska skolan. Under vår ledning har regeringen infört fler kunskapskontroller för att kunna fånga upp de elever som hamnar efter. Vi har också ökat arbetet med jämställdhet i skolan för att bryta den antipluggkultur som har vuxit fram bland pojkar. Skolverket och flera andra myndigheter har fått särskilda uppdrag att stödja och driva på arbetet för att förändra detta.
Vad anser ert parti viktigast att arbeta med utifrån delmål 3, jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet?
Folkpartiet vill stimulera vårdnadshavare att dela på föräldraledigheten genom jämställdhetsbonus och ytterligare en öronmärkt månad åt vardera föräldern. Vårdnadsbidraget ska avskaffas.
Vad för krav driver ert parti inom delmål 3?
Både kvinnor och män – ska kunna kombinera föräldraskap och arbete. Den ojämställdhet vi ser på arbetsmarknaden hänger ihop med den ojämställdhet som finns i hemmet. När kvinnor och män delar jämställt på föräldraskapets ansvar, ger det också jämställda möjligheter att delta i samhället.
Fortfarande tar kvinnor ut mer än tre gånger fler föräldradagar än män. Det konserverar de attityder som gör att många arbetsgivare utgår från att deras kvinnliga anställda stannar hemma mer, medan de manliga anställda förutsätts prioritera jobb framför barnen. Att sådana attityder konserveras förlorar både kvinnor och män på.
Därför vill Folkpartiet öka drivkrafterna för ett mer jämställt föräldraskap. Det var på vårt initiativ som den första så kallade pappamånaden infördes, alltså att en månad öronmärktes åt vardera vårdnadshavaren. Sedan dess har en andra månad införts. Nu är det dags att öronmärka ytterligare en månad åt vardera föräldern. Vi anser dessutom att vårdnadsbidraget ska avskaffas.
Vad anser ert parti viktigast att arbeta med utifrån delmål 4, mäns våld mot kvinnor ska upphöra?
Alla former av våld i relationer och könsrelaterat våld ska förebyggas. Brott ska aldrig relativiseras med hänsyn till patriarkala traditioner eller hedersbegrepp. Hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt hot mot individers frihet och en jämställdhetsfråga som berör både kvinnor och män.
Vad för krav driver ert parti inom delmål 4?
Ett av regeringens skarpaste jämställdhetsmål är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Under ledning av Folkpartiets jämställdhetsministrar Nyamko Sabuni och Maria Arnholm har regeringen de två senaste mandatperioderna satsat en miljard kronor mot våldet mot kvinnor, och en lång rad myndigheter har fått i uppdrag att utveckla sitt arbete.
De omfattande satsningarna på att förebygga mäns våld mot kvinnor och att förbättra stödet och skyddet för offer måste fortsätta.
Folkpartiet vill under nästa mandatperiod:
- Införa en samtyckeslagstiftning
- Intensifiera arbetet mot våld så det integreras i all ordinarie verksamhet där man möter offer för våld eller potentiella våldsverkare
- Stärka stödet till landets kvinnojourer och skyddade boenden ytterligare
- Se till så att fler män som slår kvinnor ska dömas till fotboja
- Höja minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning från 9 månader till 1 år
- Utöka besöksförbudet till en större zon. I särskilt allvarliga fall ska hela kommunen där den hotade personen bor vara ett fredat område
- Förbättra stödet till offer för hedersrelaterat våld och förtryck
Hur ser ert parti att strategin jämställdhetsintegrering bör omsättas i praktiken?
Jämställdhetsintegrering är den viktigaste metoden för att få ett jämställt samhälle.
De projekt som pågått under denna och föregående mandatperiod är historiska till sitt omfång. Regeringen, med Folkpartiet i spetsen, har exempelvis satsat en kvarts miljard på jämställdhetsintegrering i kommuner och landsting. Just nu pågår också en satsning på jämställdhet i de statliga myndigheterna. Sammanlagt har över 600 miljoner investerats i olika jämställdhetsintegreringsinsatser. Alla framgångsexempel har som gemensamma nämnare att de präglas av en hög nivå av kunskap och ett långsiktigt tänkande. Så måste det fortsätta vara.
Jämställdhetsintegreringen måste fortsätta även under kommande mandatperiod. Folkpartiet vill utvidga satsningarna så de på ett ännu tydligare sätt fokuserar på att genomsyra all verksamhet. För att det ska fungera krävs tydligt ledarskap från både politiker och chefer, utbildning i jämställdhetsfrågor för dem som behöver, och tydliga mål för jämställdhetsarbetet. Folkpartiet vill också se en myndighet på jämställdhetsområdet. Jämställdhetsintegrering bör tillhöra kärnverksamheten för en sådan myndighet.
Hur ser ert parti att jämställdhetsarbetet i Sverige bör organiseras och samordnas?
Folkpartiet vill se en myndighet på jämställdhetsområdet. Kärnverksamheten bör vara att arbeta med jämställdhetsintegrering, men en myndighet kan också samla kunskap och stödja jämställdhetsarbetet där det behövs. Det är samtidigt viktigt att jämställdhetsintegrering är en del av kärnverksamheten i alla verksamheter – offentliga som privata. Här har det politiska ledarskapet runt om i landet en lång väg kvar för att se till så att jämställdhetsintegreringen och orden omsätts i praktik.
Hur arbetar ert parti med att integrera ett jämställdhetsperspektiv i er egen politik?
Vi ska ha en jämn könsfördelning, på alla nivåer, i de uppdrag där partiets politik formas och där partiet syns. Även könsfördelningen bland medlemmar och förtroendevalda ska följas upp. Ett annat uppdrag är att jämställdhetsperspektivet ska integreras i partiets beslutsfattande och att jämställdhetsfrågor ska uppmärksammas på diverse möten och konferenser. Allt detta kartläggs och utvärderas inför varje landsmöte i särskilda jämställdhetsbokslut, och har så gjorts sedan 2005.