2015-07-07

Hero Image

Kan en tjej bli professor? Javisst!

Sjuåriga Amanda tyckte det lät spännande att vara professor men trodde inte att hon kunde bli det för att hon är tjej. Amandas mamma gjorde ett inlägg på Facebook som ledde till brev och vykort från kvinnor som själva är professorer.

Berättelsen om Amanda har nu blivit en skrift ”Du kan bli vad du vill” som vänder sig till elever och lärare i grundskolan. Den är framtagen av Länsstyrelsen Uppsala län och Länsstyrelsen i Västra Götaland efter intervjuer med Amanda och hennes mamma Nadja, samt med Kalle som startade uppropet.

– Länsstyrelsen arbetar för att alla barn, oavsett kön, ska kunna bli vad de vill. Vi hoppas att skriften kan få barn att ifrågasätta varför intressen och yrkesval ofta kopplas till kön, säger Lina Ploug, särskilt sakkunnig i jämställdet på Länsstyrelsen Uppsala län.

– Vi på Länsstyrelsen vill uppmuntra pedagoger, föräldrar och andra vuxna att tänka normkritiskt i relation till yrkesval. Vi hoppas den här skriften kan få alla barn att tänka: jag kan bli vad jag vill! säger Anna-Elvira Cederholm, jämställdhetsutvecklare på Länsstyrelsen Västra Götaland.

Partner Logo Partner Logo Partner Logo Partner Logo Partner Logo