2017-09-20

Hero Image
Sanny Lindström, fd. hockeyspelare och numera TV-kommentator

En riktig man

En riktig man är en kampanj av Region Värmland. Med den ställs frågan om vad det innebär att vara en man. Är det manligt att tåla stryk, bita ihop och våga ta risker? Är det omanligt att gråta, be om hjälp och fega ur? Hur påverkas vi av fördomarna om hur en riktig man ska vara?

Kampanjen bygger på oroande statistik om män i Värmland. Som att i 9 av 10 misshandelsfall är det killar och män som slår. Att 7 av 10 killar inte pluggar vidare efter gymnasiet, eller att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga män i Värmland. Det är inte kritik – det är fakta. Så vad beror det på? Region Värmland är övertygade om att en orsak är de normer och fördomar om hur en man förväntas vara – bilden av en riktig man. I uttrycket ”en riktig man” döljer sig så många normer, förväntningar och krav. Det skapar dåliga förebilder och den får många att känna sig annorlunda, otillräckliga och må dåligt.

Kampanjen går i sociala medier och i hockeylaget Färjestad BK:s hemmaarena Löfbergs Arena under varje hemmamatch hela säsongen 2017/2018. Där samlas tusentals människor varje vecka. Många av dem är killar och män som inte funderar över dessa frågor så ofta. Dessutom är idrotten, och kanske speciellt hockeyn, en plats där machokultur och skeva normer cementeras.

”Målet är att skapa insikter, funderingar och samtal. Och klarar vi det så har vi kommit en bit på vägen”

I kampanjen medverkar kända idrottare med värmlandskoppling, FBK-profiler och mindre bekanta män som delar med sig sin historia om hur det är att bryta mot den gängse mansnormen. Kampanjen innehåller filmer, affischer och en webbplats där du kan se statistiken, filmerna och läsa längre intervjuer med dessa män.

– Vi förstår att vi inte kan förändra världen med en kommunikationskampanj. Målet är att skapa insikter, funderingar och samtal. Och klarar vi det så har vi kommit en bit på vägen. Då har vi iallafall öppnat en dörr till förändring, säger Marianne Nilsson, projektledare Jämställd regional tillväxt på Region Värmland.

Om Region Värmland

Region Värmland arbetar för att utveckla Värmland. Det gör de på många olika sätt, bland annat genom utbildning, kultur och kollektivtrafik. Dessutom jobbar de för ökad jämställdhet, på uppdrag av regeringen.

Med den här kampanjen ställer de frågan om vad det innebär att vara en man. Det gör de för att jämställdhet är något som både kvinnor och män tjänar på. Och för att en förändring ska bli möjlig måste vi prata om vad som är maskulint, vad som är feminint och hur dessa normer begränsar oss.

Jämställdhet är nödvändigt för att Värmland ska kunna utvecklas. När alla får samma möjligheter ökar trivseln, kreativiteten, produktiviteten och lönsamheten. Därför är arbetet för ett mer jämställt Värmland en självklar och viktig del av Region Värmlands uppdrag.

Partner Logo Partner Logo Partner Logo Partner Logo Partner Logo